Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saistībā ar Covid-19 pacientu skaita pieaugumu slimnīcās aktuāls ir jautājums par individuālo aizsardzības līdzekļu piegādes problēmām, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) valdes loceklis Aleksejs Višņakovs.

"Esam saņēmuši atteikumus no daudziem piegādātājiem, un tie piegādātāji, kas vēl joprojām ir gatavi piegādāt, viņi piedāvā par nenormāli neadekvātām cenām," situāciju aprakstīja Višņakovs.

Viņš norādīja, ka slimnīcā individuālās aizsardzības līdzekļu rezerves ir vidēji uz mēnesi, bet, ja turpināsies tikpat intensīvs darbs, tad "mēs varam nonākt kārtējā deficītā no mums neatkarīgu apstākļu dēļ".

Bez iepirkuma slimnīca iegādāties nevar, bet lielais iepirkums, kas ir paredzēts, būs tikai novembrī. Tāpat viņš akcentēja, ka piegādātāji nepiesakās uz lielo iepirkumu, jo apzinās, ka nespēs piegādāt. "Valsts iepirkums, ko varētu turpināt organizēt un nodrošināt slimnīcas centralizēti ir mūsu liela cerība un paldies par šī jautājuma aktualizāciju, ļoti ceram, ka varēsim tomēr mierīgi dzīvot un saņemt IAL [individuālās aizsardzības līdzekļus]."

Kopumā aprakstot slimnīcas kapacitāti, viņš norādīja, ka Infektoloģijas centrā Covid-19 pacientu ārstēšanai ir organizētas 100 stacionārās gultas, tajā skaitā arī tā saucamās "tranzīta gultas" diferenciālai diagnostikai, kā arī septiņas reanimācijas gultas.

Višņakovs skaidroja, ka "ar svētdienu mēs sākām Covid pozitīvo pacientu ārstēšanu arī Tuberkulozes un plaušu slimību centrā (TPSC), kur arī ir līdzvērtīgas iespējas nodrošināt nepieciešamo terapiju un diagnostiku".

Sadarbībā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), slimnīca veic pacientu dalītu hospitalizāciju, saskaņojot ar Infektoloģijas centra dežurējošo infektologu. Līdz šim šāda kārtība liekas efektīva, apgalvoja Višņakovs.

TPSC ir atvērtas 53 gultas, ieskaitot piecas reanimācijas profila gultas. "Uz šo rītu mums bija 81 pacients infektoloģijas centrā un 23 pacienti Tuberkulozes un plaušu slimību centrā," atklāja Višņakovs, piebilstot, ka "situācija slimnīcā kopumā ir stabila".

Aizvadītajā diennaktī stacionēti 25 Covid-19 pacienti. Kopējais stacionēto skaits sasniedzis 171, kas ir līdz šim lielākais stacionēto Covid-19 pacientu skaits, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācija.

162 pacienti slimnīcās ārstējas ar vidēji smagu slimības gaitu, bet deviņi – ar smagu slimības gaitu.

Kopā no stacionāriem izrakstīts 341 pacients.

Pēdējā diennaktī veikti 5093 Covid-19 testi, reģistrēti 136 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī trīs nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Mirušie bijuši vecuma grupā no 60 līdz 70 gadiem.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem bijis 2,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!