Foto: DELFI

Pēc Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vēršanās Valsts darba inspekcijā (VDI) par apmaksas kārtību, kādā skolotāji saņem atalgojumu par sniegtajām individuālajām konsultācijām, arodbiedrība vērsīsies arī Labklājības ministrijā, portālam "Delfi" apstiprināja arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Arodbiedrības ieskatā par skolotāju sniegtajām individuālajām konsultācijām, kas notiek ārpus darba laika, jāmaksā dubultā.

Izglītības uz zinātnes ministrija (IZM), savukārt norādot, ka tas ir papildu darbs, par ko jāmaksā piemaksa 30% apmērā no darba algas.

VDI atbildes vēstulē arodbiedrībai pauda, ka "gadījumā, ja papildu individuālās konsultācijas pedagogam būs jāveic virs normālā darba laika, darbinieks un darba devējs var vienoties par virsstundu darba veikšanu, kā arī virsstundu darba kompensēšanas mehānismu, ievērojot Darba likuma 68. panta pirmo daļu un 136. panta devīto daļu".

Inspekcija portālam "Delfi" atgādināja, ka saskaņā ar Darba likuma 65. panta pirmo daļu papildu darbs ir tāds, kuru darbinieks veic pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam, ar to saprotot darbu, ko darbinieks veic papildu tiešajiem darba pienākumiem. Savukārt virsstundu darbs atbilstoši Darba likuma 136. panta pirmajai daļai ir tāds, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika.

Kā "Delfi" atzina Vanaga, arodbiedrība ar šo jautājumi sākotnēji vērsās IZM. Ministrijas Izglītības departamenta vecākā eksperte Modra Jansone arodbiedrībai atbildēja, ka IZM ieskatā "atbilstoši Darba likuma 136. panta regulējumam izglītības iestādes vadītājam būtu jāapmaksā individuālās konsultācijas, kuras organizē skolotāji, kuru darba slodze ir 40 darba stundas nedēļā, pēc pulksten 17, tas ir, pēc tarificētā darba laika".

"Pēc tā e-pasta mēs atkal [ar ministriju] skarbi sastrīdējāmies diemžēl. Mums ir ikmēneša regulārās tikšanās ar ministri, un tas bija viens no jautājumiem, par ko mēs [16. aprīlī] runājām. Mēs lūdzām ministri nepieļaut šādas normatīvo aktu interpretācijas, jo tas rada neizpratni," portālam "Delfi" teica Vanaga.

Arodbiedrības priekšsēdētāja stāstīja, ka viņa zinot vairākas izglītības iestādes, kuru vadītāji skolotājiem viņu sniegtās individuālās konsultācijas apmaksājot kā virsstundas, lai gan skolotāju slodze nav 40 stundas.

Jau vēstīts, ka pārlieku lielā darba slodze pandēmijas laikā skolotājiem ir samilzusi problēma.

LIZDA veiktajā aptaujā secināts, ka teju puse pedagogu domā, ka tuvāko piecu gadu laikā varētu pamest savu profesiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!