Foto: Zane Bitere/LETA

Gāzes apjoms Inčukalna pazemes gāzes krātuvē (Inčukalna PGK) lēnām pildās un mājsaimniecībām gāzes pietiks, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Pēc viņas teiktā, gāzes krājumi Inčukalna PGK tuvojas 12 teravatstundām (TWh), kas ir Latvijā patērētās gāzes apjoms gada ietvaros. Vienlaikus viņa norādīja, ka minētais apjoms pilnībā nepieder Latvijai, jo Inčukalna PGK gāzi uzglabā ar citas valstis.

Indriksone atzina, ka minētās 12 TWh nav Latvijas īpašums, bet krātuves ietilpība ir ap 20 TWh. "Krātuve pildās lēnām," secināja ministre.

Ekonomikas ministre arī norādīja, ka šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, gāzes patēriņš Latvijā samazinājies par 30%, ko noteica maigāka ziema un taupība. Viņa secināja, ka tādējādi Latvija ar uzviju izpildīs Eiropas valstu vienošanos par gāzes apjomu samazināšanu.

Tajā pašā laikā Indriksone norādīja uz nepieciešamību taupīt gāzi arī turpmāk, sevišķi mazināt šī resursa izmantošanu apkurē. "No maija uzrunājam uzņēmējus un iedzīvotājus pāriet uz citiem resursiem, vismaz apkurē neizmantot gāzi. Iedzīvotāji, kas var atļauties, to izmanto, bet, kam gāzes apkure ir vienīgais veids, taupības pasākumi ir vēlami," sacīja Indriksone.

Ekonomikas ministra veido ekspertu grupu, kas izstrādās ieteikumus, piemēram, cik daudz līdzekļu iespējams ietaupīt, ja temperatūru samazina par 2-3 grādiem.

Ministre uzsvēra, ka gāzes taupīšana nebūs obligāta, izņemot gadījumā, ja tiks izsludināta krīze un pietrūks gāzes. "Ja gāzes pietiks, krīze netiks izsludināta. Karā ziņā mājsaimniecībām gāzes pietiks, jo valsts ir iegādājusies gāzes drošības rezerves 1,8 TWh apjomā," piebilda Indriksone.

Jau vēstīts, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ir vienojušās par ārkārtas plānu dabasgāzes taupīšanai, kura mērķis ir mazināt Krievijas gāzes piegāžu iespējamas pilnīgas pārtraukšanas ietekmi, otrdienas rītā pavēstīja diplomāti.

Plāns paredz, ka ES dalībvalstis no šā gada 1.augusta līdz nākamā gada 31.martam brīvprātīgi samazinās dabasgāzes patēriņu par vismaz 15% salīdzinājumā ar vidējo patēriņu iepriekšējā piecu gadu periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!