Foto: PantherMedia/Scanpix

Šā gada četros mēnešos Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" reģistrēti 104 jauni saslimšanas gadījumi ar HIV, kas ir gandrīz puse no pērn stacionārā kopumā atklātajiem saslimšanas gadījumiem, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati, šogad līdz 1.maijam Latvijā kopumā reģistrēti 115 jauni HIV gadījumi un 35 AIDS gadījumi. 30 pacienti šogad miruši no bīstamās infekcijas.

Valstī kopumā ir 5642 HIV/AIDS pacienti, no kuriem 63 ir bērni. Diagnoze AIDS noteikta 1248 cilvēkiem Latvijā, tostarp 18 bērniem.

Latvijas Infektoloģijas centra HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Januškeviča uzskata, ka ar HIV inficēto cilvēku skaits Latvijā varētu būt vēl lielāks, jo HIV ir lēnas iedarbības vīruss, kas sevi manīt var nelikt gadiem ilgi, turklāt nav specifiski būtisku simptomu, kas liecinātu, ka cilvēka organismā jau ir šī infekcija. To, vai cilvēks inficējies ar HIV, parāda tikai specifiskas asins analīzes.

"HIV ir viena no mūsdienās postošākajām infekcijām pasaulē, un Latvija nav izņēmums," saka ārste. Viņa gan uzsver, ka agrīna HIV diagnostika un ārstēšana būtiski samazina risku attīstīties HIV vēlīnajai stadijai, kas ir AIDS, kā arī palielina cilvēka dzīvildzi un dzīves kvalitāti. "Tas ir svarīgi arī sabiedrības veselības drošībai kopumā. Būtu jāsaprot, ka, izturoties atbildīgi pret infekcijas specifisku ārstniecības procesu, var panākt, ka inficētajam vīruss tiek attālināts līdz iespējami zemākajam līmenim, līdz ar to pacients jūtas labi, imunitāte ir atjaunota," akcentē Januškeviča.

Ārste īpaši aicina par savu veselību rūpēties HIV inficētās topošās māmiņas, tādējādi saglabājot savu un arī mazuļa veselību.

Katru gadu maija trešajā svētdienā visā pasaulē tiek pieminēti cilvēki, kuri miruši no AIDS. Šogad 19.maijā par godu AIDS mirušo piemiņas dienai Latvijas Infektoloģijas centra teritorijā notiks ziedu stādīšana AIDS simbola - sarkanās lentītes - formā, savukārt Rīgas centrā, Marijas, Satekles un Elizabetes ielas ielokā, notiks zibakcija un pēcāk tiks aizdegtas svecītes.

Ziedu stādīšana notiks dienas pirmajā pusē, no plkst.11 līdz 13.20. Savukārt no plkst.14 līdz 17 zibakcijas vietā tiks dalīti informatīvie materiāli, prezervatīvi, kā arī izteikti aicinājumi veikt bezmaksas HIV testus, bet pati zibakcija norisināsies no plkst.17 līdz 17.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!