Foto: LETA

Koronavīrusa izraisītās infekcijas slimības "Covid-19" garais inkubācijas periods un gausā gaita nozīmē, ka tās izplatības ierobežošanas pasākumu efektivitāti varēs izvērtēt pēc laika, liecina Veselības ministrijas galvenā speciālista infektoloģijā Uga Dumpja ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

"Slimības garais inkubācijas periods un gausā gaita nozīmē ka pasākumu efektivitāti varēs izvērtēt pēc laika. Saslimstību ne ātrāk kā pēc septiņām, hospitalizāciju pēc 15 un mirstību pēc 25 dienām. Latvijā tuvākajā laikā gadījumu skaits pieaugs un lokālā transmisija notiek jau tagad," raksta infektologs.

Tāpat viņš norāda: "Jāsaprot, ka epidēmija ir neizbēgama, bet mēs cenšamies bremzēt un novērst cilvēku vienlaicīgu saslimšanu."

"Situācijas eskalācijas gadījumā galvenais būs aizsargāt un pat izolēt gados vecus cilvēkus vai hroniski slimos. Izaicinājums to izdarīt būs lielajās pilsētās," pauž speciālists.

Jau vēstīts, ka Dumpis jau iepriekš pauda uzskatu, ka valsts piemērotie ierobežojumi "Covid-19" izplatības apturēšanai strādās, ja valsts iedzīvotāji tos atbildīgi ievēros.

Viņš uzsvēra, ka ierobežojumi "Covid-19" izplatības mazināšanai un apturēšanai īpaši jāievēro ceļotājiem, jo viņi patlaban ir lielākie riski. "Tāpēc karantīna un pašizolācija šiem cilvēkiem ir jāuztver nopietni," sacīja speciālists.

Dumpis norādīja, ka laiks rādīs, cik efektīvi ir Latvijā ieviestie pasākumi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības ierobežošanai. Pēc Dumpja sacītā, Latvija epidemioloģisko situāciju ir apzinājusies krietni savlaicīgāk par citām pasaules valstīm, piemēram, Zviedriju un Angliju, kur situācija, viņaprāt, ir dramatiska.

"Mēs un citas Austrumeiropas valstis esam rīkojušies tik operatīvi pie salīdzinoši neliela inficēšanās incidenta skaita kā neviena pasaules valsts," izteicās Dumpis.

Jau ziņots, ka no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!