Foto: LETA

Valsts piemērotie ierobežojumi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības apturēšanai strādās, ja valsts iedzīvotāji tos atbildīgi ievēros, norādīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Viņš uzsvēra, ka ierobežojumi "Covid-19" izplatības mazināšanai un apturēšanai īpaši jāievēro ceļotājiem, jo viņi patlaban ir lielākie riski. "Tāpēc karantīna un pašizolācija šiem cilvēkiem ir jāuztver nopietni," sacīja speciālists.

Dumpis norādīja, ka laiks rādīs, cik efektīvi ir Latvijā ieviestie pasākumi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatības ierobežošanai. Pēc Dumpja sacītā, Latvija epidemioloģisko situāciju ir apzinājusies krietni savlaicīgāk par citām pasaules valstīm, piemēram, Zviedriju un Angliju, kur situācija, viņaprāt, ir dramatiska.

"Mēs un citas Austrumeiropas valstis esam rīkojušies tik operatīvi pie salīdzinoši neliela inficēšanās incidenta skaita kā neviena pasaules valsts," izteicās Dumpis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ir par agru visus slavēt, jo visās valstīs norit trauksmains process. Patlaban neesot tāda valsts, kura būtu izdarījusi visu un nepadarītu darbu nav, skaidroja Dumpis.

Galvenais infektologs skaidroja, ka patlaban Latvija izskatās labi un no valsts puses netiek slēpta "aisberga neredzamā daļa".

"Valstī pieņemtie lēmumi ir pietiekami skarbi. Kā arī visu laiku nosacījumi tiek pielāgoti, laboti un izstrādāti. Nav pamata teikt, ka esam pieļāvuši lielas kļūdas, es tās pagaidām neredzu, bet līdz ar kādām izmaiņām mēs būsim gatavi jaunai stratēģijai "Covid-19" ierobežošanai," sacīja Dumpis.

Kā vēstīts, no piektdienas līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība sestdien arī nolēma, ka 17. marta atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Tāpat no 17.marta aizliegta personu un transportlīdzekļu pārvietošanās caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā, atļauts, atgriezties Latvijā caur minētajām robežšķērsošanas vietām. Tāpat ārzemniekiem atļauts caur tām no Latvijas izceļot.

Papildus sestdien notikušajā Krīzes vadības padomes un valdības kopsēdē ir nolemts, ka no šī gada 16. marta pirmsskolas izglītības iestādēm un iestādēm, kas nodrošina bērnu uzraudzības pakalpojumu, jānodrošina dežūrgrupu darbība, lai nepieciešamības gadījumā nodrošinātu pirmsskolas pakalpojumu sniegšanu vecākiem, kas paši nevar nodrošināt bērnu pieskatīšanu.

Tāpat tika nolemts, kas neatkarīgi no to apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšanas pulcējoties.

Tāpat valdība lēma ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī lēma par citiem ierobežojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!