Foto: DELFI
Pēdējo divu nedēļu laikā novērojams pieaugums atklāto Covid-19 gadījumu skaitā vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem, medijiem pirmdien atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš gan norādīja, ka minētie dati ir provizoriski, taču atzīmēja, ka straujākais pieaugums vērojams tieši 11 un 12 gadus vecu bērnu vidū.

Tāpat viņš norādīja, ka SPKC pirmdien veic padziļinātu analīzi pēc vecuma grupām.

Mediju brīfinga laikā Perevoščikovs arī atklāja, ka pēdējo septiņu dienu laikā Latvijā konstatēti 2452 jauni inficēšanās gadījumi, kas ir par 25% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Eksperts gan akcentēja, ka šāds pieaugums ir mazāks nekā, piemēram, oktobra pirmajā pusē, kad starp nedēļām novērots pat 57% liels pieaugums atklāto inficēšanās gadījumu skaitā.

Tāpat epidemiologs norādīja, ka Latvijas kumulatīvais 14 dienu saslimšanas rādītājs ir gandrīz trīs reizes mazāks nekā Eiropas Savienībā (ES). Proti, Latvijā šis rādītājs ir 230, savukārt ES - 603.

Kā uztraucošu aspektu Perevoščikovs izcēla to, ka 53% no jaunajiem ar Covid-19 inficētajiem cilvēkiem nebija iespējams noskaidrot inficēšanās vietu. Eskperts norādīja, ka pats ir novērojis, ka publiskās vietās maskas netiek valkātas pareizi. Tāpat viņš skaidroja, ka gadījumos, kad infekcijas avotu nevar noskaidrot, jāpieņem, ka tas noticis vietās, kur cilvēki ir pulcējušies.

Analizējot 47%, kuriem infekcijas avots tika atklāts, secināts, ka 38% no viņiem inficējušies ģimenes lokā, 19% - darba vietās, 17% - ārstniecības vietās, bet 9% - izglītības iestādēs. Tāpat pieaudzis to pacientu skaits, kuri inficējušies privātos pasākumos.

Ar preses brīfinga video ierakstu iespējams iepazīties šeit.

Jau vēstīts, ka pēdējā diennaktī veikti 2343 Covid-19 testi, reģistrēti 89 jauni saslimšanas gadījumi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Trīs personas mirušas (viena persona vecuma grupā no 75 līdz 80, divas grupā no 85 līdz 90).

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir 3,8%.

Latvijā kopā saslimušas 10 636 personas un 1515 izveseļojušās.

Piektdien, 6. novembrī, Ministru kabineta ārkārtas un Krīzes vadības padomes kopsēdē, izskatot virkni ar Covid-19 izplatības ierobežošanu saistītos jautājumus, Ministru kabinets pieņēma rīkojumu izsludināt valstī ārkārtējo situāciju no pirmdienas, 9. novembra.

Valdība lēmusi izsludināt visā valsts teritorijā ārkārtējo situāciju uz četrām nedēļām jeb laiku no 9. novembra līdz 6. decembrim. Ministru kabineta rīkojuma teksts pieejams šeit.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!