Foto: Saeimas administrācija
12. Saeimas darbības pirmajā gadā - līdz 2015. gada oktobrim - transporta un dzīvokļu kompensācijās izmaksāti 284,2 tūkstoši eiro, liecina portāla "Delfi" aprēķini pēc Saeimas mājaslapā pieejamās informācijas.

Salīdzinājumam gadu iepriekš - no 2013. gada novembra līdz 2014. gada oktobrim - 11. Saeimas deputātiem kompensācijās izmaksāti aptuveni 286,7 tūkstoši eiro.

Vislielākās kompensācijās gada laikā saņēmis deputāts Juris Viļums (LRA), kurš kopumā saņēmis gandrīz 8,3 tūkstošus eiro. Viļums kā savu dzīvesvietu norādījis Ezernieku pagastu Dagdas novadā.

Viļumam seko Jānis Tutins (S), Valērijs Agešins (S) un Janīna Kursīte (V), kura novembra sākumā gan beidza pildīt deputātes pienākumus, jo Saeimā atgriezās bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V). Katrs no šiem parlamentāriešiem gada laikā transporta un dzīvokļa īres kompensācijās saņēmis ap 7,8 tūkstošiem eiro.

Tutins kā dzīvesvietu norādījis Rēzekni, Agešins ir no Liepājas, bet Kursīte - no Višķu pagasta Daugavpils novadā.

Gandrīz 7,7 tūkstošus eiro saņēmis deputāts Rihards Eigims (ZZS) no Daugavpils, 7,6 tūkstošus eiro - Aldis Adamovičs (V) no Preiļiem.

Jānorāda, ka kompensācijas apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas - jo tālāk no Rīgas parlamentārietis dzīvo, jo lielāka kompensācija viņam pienākas.

"Īres un transporta izdevumu kompensācija nepieciešama, lai nenostādītu nevienlīdzīgā situācijā deputātus, kas dzīvo Rīgā, un tos, kas ievēlēti no attālākām Latvijas vietām. Deputātiem, kas dzīvo reģionos, ikdienā var būt apgrūtinoši izbraukāt lielus attālumus no mājām uz Saeimu, tādēļ viņiem ir iespēja saņemt kompensāciju par dzīvokļa īri Rīgā. Ja šādas kompensācijas nebūtu, rīdzinieki būtu labākā situācijā, bet deputātiem, kas ievēlēti no reģioniem, būtu pašiem pilnā apmērā jāsedz ceļa izdevumi vai dzīvokļa īre," portālam "Delfi" skaidroja Saeimas Preses dienestā.

Deputātiem atkarībā no dzīvesvietas tiek noteikts maksimāli pieļaujamais kompensācijas apmērs, bet Saeima kompensē tikai faktiskos izdevumus - lai to saņemtu, jāiesniedz, piemēram, degvielas čeki vai īres līgums.

Kompensāciju "griestu" apmēri tiek rēķināti, vidējās darba samaksas apmēram piemērojot attiecīgu Saeimas Kārtības rullī noteiktu koeficientu. Tā kā vidējā darba samaksa ik gadu mainās, mainās arī kompensācijas apmērs.

Maksimālā iespējamā transporta un īres kompensācija mēnesī ir 716 eiro, un to var saņemt tikai tie deputāti, kuri dzīvo tālāk par 280 kilometriem no Rīgas. Preses dienestā apliecina, ka pašlaik uz to var pretendēt tikai viens deputāts - Viļums.

Savukārt deputāti, kas dzīvo Rīgā vai Pierīgā (līdz 39 kilometriem no Rīgas), var saņemt tikai transporta kompensāciju - attiecīgi ne vairāk par 107 un 186 eiro mēnesī.

"Kompensācijas apmēri tiek noteikti tā, lai deputātiem kompensētu faktiskos izdevumus, kas radušies par transportu vai īri," klāsta Saeimā, uzsverot, ka ne visi deputāti izmanto iespēju saņemt kompensācijas.

Jānorāda, ka pašlaik deputāti var saņemt vienotu transporta un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) kompensāciju. Šāda sistēma ir spēkā kopš 2011. gada. Līdz tam deputāti atsevišķi varēja saņemt kompensāciju par transporta izdevumiem un kompensāciju par dzīvokļa īri.

Transporta izdevumi netiek kompensēti deputātiem, kuriem kā Saeimas amatpersonām dienesta vajadzībām lietošanā piešķirta automašīna.

12. Saeima darbu sāka 2014. gada 4. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!