Foto: LETA

Līdz 13. Saeimas vēlēšanām atlikuši vien deviņi mēneši. Atšķirībā no pašvaldību vēlēšanām Saeimas vēlēšanās vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs, bet par dalību vēlēšanās vēlētājam pasē izdara īpašu atzīmi – spiedogu. Par to, kā noritēs balsošana un periods līdz vēlēšanām, vairāk Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sagatavotajā infografikā.

6. oktobrī notiks 13. Saeimas vēlēšanas. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās ir visiem Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu. Saeimas vēlēšanās vēlētāji drīkst balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs.

Savukārt vēlētājiem, kuru rīcībā ir tikai personas apliecība, bet nav derīgas pases, no 24. septembra līdz 5. oktobrim tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, kur izsniegta vēlētāja personas apliecība, jāizņem vēlētāja apliecība, atgādina CVK.

Vēlētāji, kuri nevarēs nokļūt vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā, trīs dienas pirms vēlēšanu dienas dažas stundas dienā var izmantot iespēju nodot balsi glabāšanā.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 13. Saeimas vēlēšanām notiks no 18. jūlija līdz 7. augustam.

Partijai, kas iesniedz kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām jābūt dibinātai ne vēlāk kā vienu gadu pirms Saeimas vēlēšanām, un tajā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, arī tajā ietilpstošajām partijām jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms Saeimas vēlēšanām, un partiju apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!