Foto: PantherMedia/Scanpix

Pensionēšanās vecums šogad ir 62 gadi un 9 mēneši, savukārt priekšlaicīgās pensionēšanās vecums šogad ir 60 gadi un 9 mēneši. Labklājības ministrija (LM) informatīvā materiālā skaidro likumā paredzētos pamatnoteikumus tiesībām uz vecuma pensiju.

Kā noteikts likumā "Par valsts pensijām" – no 2014. gada pensionēšanās vecums katru gadu palielinās par trim mēnešiem, līdz 2025. gadā tas būs 65 gadi. Tiesības uz vecuma pensiju ir tiem, kuru apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks kā 15 gadi (no 2025. gada būs obligāts 20 gadu stāžs).

Infografikas autors "lvportals.lv".

Pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli, un ir svarīgi, no kādas algas ir maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Piecus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma pensijā ir tiesības doties:
• politiski represētiem cilvēkiem, ja viņu apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem;
• vecākiem, kuri, laika periodā līdz bērna 18 gadu vecuma sasniegšanai, ne mazāk kā astoņus gadus aprūpējuši piecus vai vairāk bērnus, vai bērnu, kurš vismaz 8 gadus bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem (šādu tiesību nav cilvēkam, kuram atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības vai kurš atcelts no aizbildņa pienākumu pildīšanas);
• Černobiļas (ČAES) atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem;
Dodoties priekšlaicīgajā pensijā, vecuma pensiju izmaksā 50% apmērā no piešķirtās pensijas. Sasniedzot vispārējo pensionēšanās vecumu, pensiju izmaksā 100% apmērā. Ja cilvēks strādā, (ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusā) priekšlaicīgi piešķirtās vecuma pensijas izmaksu aptur.

Divus gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma:
• cilvēkiem, kuri strādājuši darbos ar sevišķi kaitīgiem un sevišķi smagiem darba apstākļiem. Apdrošināšanas stāžs vīriešiem — ne mazāks par 20 gadiem, sievietēm — ne mazāks par 15 gadiem, no kuriem līdz 1995. gada 31. decembrim vismaz ceturtā daļa no tiem nostrādāti darbos ar sevišķi kaitīgiem un sevišķi smagiem darba apstākļiem;
• cilvēkiem, kuri strādājuši darbos ar kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem. Apdrošināšanas stāžs vīriešiem — ne mazāks par 25 gadiem, sievietēm — ne mazāks par 20 gadiem, no kuriem līdz 1995. gada 31. decembrim vismaz ceturtā daļa no tiem nostrādāti darbos ar kaitīgiem un smagiem darba apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!