Foto: AFP/Scanpix

2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā vairākas izmaiņas, no kurām lielākie ieguvēji būs ģimenes ar vairāk nekā diviem bērniem, liecina Finanšu ministrijas (FM) sniegtā informācija.

Lai arī, pieņemot 2015.gada budžetu, valdība neveica būtiskas nodokļu izmaiņas, papildu ieņēmumus cerot gūt no ēnu ekonomikas apkarošanas, tomēr 1.janvārī stāsies spēkā vairākas izmaiņas.

Tā, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme, atbilstoši iepriekš pieņemtajiem lēmumiem, samazināsies no 24% līdz 23%.

Vēl viens no faktoriem, kas ietekmēs plašu sabiedrības daļu, ir minimālās algas pieaugums no 320 līdz 360 eiro.

FM aprēķini liecina, ka strādājošo vidū, kuru alga ir 750 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, lielākie ieguvēji no nākamā gada izmaiņām būs daudzbērnu ģimenes. Proti, strādājošajiem bez bērniem ienākumi mēnesī pieaugs par sešiem eiro mēnesī - 71,5 eiro jeb 2,3% gadā vienam strādājošajam.

Ģimenē, kurā ir viens bērns, pieaugums ir vēl mazāks - 51,7 eiro jeb 1,5% gadā.

Ģimenē ar diviem bērniem pieaugums jau būs vairāk nekā trīs reizes lielāks - 168,5 eiro. Salīdzinot ar 2014.gadu, viens strādājošais iegūs par 2,7% vairāk. Tikmēr trīs bērnu ģimenē pieaugums veidos jau 421,8 eiro jeb 5,6%.

Ja ģimenē aug pieci bērni un kāds no vecākiem saņem 750 eiro "uz papīra", pieaugums sasniegs 955,9 eiro jeb 11,9%.

Jāatgādina, ka ģimenes valsts pabalsts no nākamā gada tiks diferencēts atkarībā no bērnu skaita - par pirmo bērnu tas būs 11,38 eiro, par otro bērnu - 22,76 eiro, bet par trešo bērnu un nākamajiem bērniem - 34,14 eiro. Turklāt tiks atcelti visi 2009.gadā noteiktie ierobežojumi slimības, bezdarbnieku, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem - tas nozīmē, ka, piemēram, tā dēvētajām māmiņu un tētu algām, kā arī citiem pabalstiem vairs nebūs noteikti "griesti".

IIN atvieglojumu par apgādājamām personām piemēros arī par bērniem līdz 19 gadu vecumam, kas mācās un vasaras brīvlaikā saņem ar nodokli apliekamu ienākumu, kā arī stāsies spēkā citas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!