Foto: F64
Dānijas tiesa ceturtdien apstiprināja Dānijas ģenerālprokurora lēmumu atcelt Latvijas pilsones Kristīnes Misānes izdošanu Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) un atzina, ka Misāne jāizdod Latvijai. Viņas ģimene, kura īpaši pēdējo mēnešu laikā, aktīvi iestājās viņas aizstāvībai, izteikusi pateicību visai sabiedrībai.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu tajā, kā tā dēvētajā Misānes lietā iesaistījās Latvijas valsts, kam iepriekš tika pārmesta nepietiekama savas pilsones interešu aizstāvība. Informācija sagatavota pēc Valsts kancelejas šonedēļ publiskotajiem datiem, kas atsaucās Valsts prezidenta Egila Levita aicinājumam un apkopoja atbildīgo valsts iestāžu ziņojumus, ko sniedza Tieslietu ministrija (TM), Ārlietu ministrija (ĀM), Ģenerālprokuratūra, Iekšlietu ministrija (IM), kā arī Valsts prezidenta kanceleja un Tiesībsarga birojs.

Jau vēstīts, ka notikumi tā dēvētajā "Misānes lietā" sākās jau 2018. gadā, kad Latvijas pilsoni Kristīni Misāni izsludināja Interpola meklēšanā, jo viņa DĀR tiek turēta aizdomās par sava bērna nolaupīšanu, kā arī viņai tiek inkriminēti citi pārkāpumi. Dānija iepriekš bija pieņēmusi lēmumu Misāni izdot DĀR, bet izdošana trīs reizes tika atlikta.

Pēc Dānijas tiesas ceturtdien, 20. februārī, pieņemtā lēmuma Misānes advokāts Dānijā Henriks Stagetorns atzīmēja, ka sieviete ir jāizdod Latvijai 20 dienu laikā.

Trešdien, 19. februārī, "Delfi TV ar Jāni Domburu" notika diskusija par Latvijas institūciju līdzšinējo darbību un turpmāk plānotajām darbībām Misānes lietā. Jau diskusijas laikā Misānes māsa Mārīte Batraka no advokāta Dānijā saņēma ziņu, ka Misānes izdošana Dienvidāfrikai ir atlikta.

Pilns raidījuma ieraksts skatāms šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!