Foto: AFP/Scanpix/LETA

Līdz šim no Latvijas pilngadīgajiem iedzīvotājiem vakcināciju pret Covid-19 ir pabeiguši ap 80%, bet revakcinējušies - ap 27%, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 1,05 miljoni cilvēku jeb ap 55,7% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 997 000 iedzīvotāju, bet vēl ap 285 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,282 miljonus jeb 68,1% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas šajās dienās sasniedzis aptuveni 1,332 miljonus cilvēku. Savukārt revakcināciju līdz šim Latvijā veikuši ap 405 000 cilvēku jeb 21,5% no visiem valsts iedzīvotājiem. Atbilstoši medicīnas speciālistu ieteikumiem, "trešo vakcīnas devu" sākotnēji sāka potēt cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, vecāka gada gājuma cilvēkiem un medicīnas darbiniekiem, kas strādā ciešā kontaktā ar Covid-19 pacientiem, bet pašlaik iespēja potēties ir visiem pilngadīgajiem.

Aplūkojot pilngadību sasniegušos valsts iedzīvotājus, no tiem pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši aptuveni 63%, vakcinācijas procesu pabeiguši ir aptuveni 80%, bet revakcinējušies - ap 27%.

Piektdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 7196 personas, tostarp pirmo poti - 583 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 367 cilvēki, tostarp 120 cilvēki sapotēti ar "Johnson&Johnson" vakcīnu, kuras gadījumā vakcinācijas sertifikātu izsniedz jau pēc vienas devas iepotēšanas, liecina NVD dati. Pēc potēšanās ar "Johnson&Johnson" vakcīnu ātrāk ir jāveic revakcinācija.

Savukārt balstvakcīnu imunitātes nostiprināšanai saņēma 6246 cilvēki. Visi minētie dati gan vēl var mainīties, jo daudzas vakcinācijas iestādes datus par vakcinētajiem sistēmās ievada ar vairāku dienu nobīdi. Vakcināciju vakar veikušas 257 iestādes, bet visvairāk sapotēja "Veselības centru apvienība".

Šīs nedēļas piecās darbadienās Latvijā potes pret Covid-19 saņēmuši ap 42 000 cilvēku jeb ap 8300 dienā. Pēdējās nedēļās vakcinācijas temps Latvijā lēnām rūk - janvāra pirmajā nedēļā vidēji dienā vakcinēja nedaudz vairāk nekā 10 000 cilvēku, bet janvāra otrajā nedēļā - nedaudz vairāk nekā 9000 cilvēku dienā.

Vakcinācijas tempu uztur balstvakcinācija, kas šonedēļ veido 82% no vakcinācijas kopējā apjoma, kamēr pirmās potes - tikai 8%.

Latvijā ir pieejamas četras lietošanai Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto, un arī "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantošana arvien samazinās, jo eksperti atzīmējuši tās salīdzinoši mazāko efektivitāti. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no piecu gadu vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!