Foto: LETA

Pagājuši deviņi mēneši, kopš darbu sākusi Māra Kučinska (ZZS) vadītā valdība. Līdz ar to varas partijas posteni zaudēja "Vienotība". Portāls "Delfi" pēta, kā šajā laikā mainījies partiju saņemto ziedojumu apmērs.

Kučinska valdība darbu sāka 2016. gada 11. februārī, bet tas, ka valdības stūre nonāks Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) rokās oficiāli kļuva zināms jau 13. janvārī, kad Valsts prezidents Raimonds Vējonis paziņoja, ka jaunās valdības veidošanu uzticējis ZZS virzītajam kandidātam – Kučinskim.

Salīdzinot ar laiku, kad valdību vadīja "Vienotības" pārstāve Laimdota Straujuma, ZZS ziedojumu apmērs pieaudzis piecas reizes. Savukārt "Vienotības" ziedojumi šogad samazinājušies par 39%, salīdzinot ar laika posmu no 2015. gada februāra līdz valdības maiņai.

Savukārt ziedojumi Nacionālajai apvienībai sarukuši par 30,7%, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāze.

Vērtējot vairāku gadu griezumā, redzams, ka ievērojamākos ziedojumus varas partijas saņēmušas vēlēšanu gadā – 2014. gada oktobrī notika 12. Saeimas vēlēšanas, un gan ZZS, gan "Vienotība" ziedojumos saņēma vairāk nekā miljonu eiro.

Jānorāda, ka "Vienotības" maciņu šogad varētu patukšot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmums pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu partijai. Nesen stājās spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedums, kas paredz, ka "Vienotībai" būs jāmaksā KNAB piemērotais 4000 eiro sods saistībā ar vēlēšanu izdevumu pārkāpumiem.

Tāpat KNAB uzdevis "Vienotībai" atmaksāt valsts budžetā pārsniegtos atļautos priekšvēlēšanu izdevumus 41,78 tūkstošu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!