Foto: AFP/Scanpix
Informācijas centrs iebraucējiem no janvāra līdz martam sniedza palīdzību 270 trešo valstu pilsoņiem no 35 valstīm, informēja biedrības "Patvērums "Drošā māja"" pārstāve Rasa Saliņa.

Pēc viņas paustā, visbiežāk bezmaksas konsultācijas saņēmušas personas no Indijas, Ukrainas, Krievijas, Pakistānas, Sīrijas, Ķīnas un Uzbekistānas.

Kopumā klientu konsultanti klātienē snieguši kopumā 340 konsultācijas par dažādiem juridiskiem, izglītības un nodarbinātības un citiem jautājumiem par dzīvi Latvijā. Visbiežāk ārvalstu pilsoņi interesējušies par migrācijas jautājumiem, tostarp uzturēšanās atļaujām, izglītības un ģimenes apvienošanās jautājumiem. Vienlaikus centra psihologa konsultācijas izmantojuši pieci klienti, kuriem kopumā sniegtas 17 konsultācijas.

Pēc Saliņas paustā, lai nodrošinātu kvalitatīvu saziņu ar centra klientiem, tajā kopš gada sākuma darbojas 20 tulki un valodu zinātāji ar tādu valodu kā arābu, kurdu, dari, ķīniešu, spāņu, vjetnamiešu, turku, hindi un tigriņu prasmēm. Trīs mēnešos tulkošanas pakalpojums nodrošināts 404 reizes 88 trešo valstu pilsoņiem. Tulku pakalpojumi tika nodrošināti arī speciālistiem, kuri strādā ar ārvalstniekiem, piemēram, līdz šim aktīvi tulkošanas pakalpojumus savā darbībā izmantojušas dažādas valsts pārvaldes institūcijas, vairāku pašvaldību sociālie dienesti, krīžu centri, izglītības un veselības aprūpes iestādes, bankas un darba devēji, piebilda "Drošās mājas" pārstāve.

Vienlaikus viņa informēja, ka koordinētai starpinstitūciju sadarbībai šī gada sākumā izveidota Starpsektorālā Dialoga platforma, tajā iesaistot valsts, pašvaldību, privātās un nevalstiskās organizācijas. Šogad notikušas kopumā trīs Starpsektorālās Dialoga platformas tikšanās par tādām tēmām kā nevalstisko organizāciju (NVO) loma un darbība Starpsektorālajā Dialoga platformā, starpsektorālās Dialoga platformas stratēģija un darbības plānošana, kā arī iebraucēju nodarbinātība un uzņēmēju pieredze, nodarbinot imigrantus.

Tikšanās, kas notiek reizi mēnesī, līdz šim piedalījušies pārstāvji no Labklājības un Kultūras ministrijām, Rīgas domes, Jelgavas domes, Nodarbinātības valsts aģentūras, biedrībām "Inovāciju atbalsta centrs", "Sadarbības platforma", "Trepes", "Pestīšanas armija", "Balkānu zieds", "PINS.LV", sabiedriskā politikas centra "Providus", kultūrizglītības centra "Miras", "EANP-Latvia", Latvijas Pilsoniskās Alianses, Izglītības attīstības centra, Rīgas Stradiņa universitātes Ķīnas Studiju centra, kā arī uzņēmēja Ieva Raubiško.

Brīvprātīgā darba popularizēšanas un koordinēšanas pasākumos, piemēram, sadarbības dienā ar skolēniem par darbu starpkultūru vidē un pavasara brīvlaika radošajās darbnīcās, šogad piedalījušies 76 cilvēki, tostarp 36 trešo valstu pilsoņi no desmit valstīm. Šobrīd centra brīvprātīgo komandā vienkopus darbojas gan latvieši, gan krievi, ukraiņi, baltkrievi, gruzīni, meksikāņi, uzbeki, itāļi, indieši, sīrieši un irākieši.

Informācijas centrs iebraucējiem kā vienas pieturas aģentūra sāka darbu 2016.gada 18.maijā. Līdz 2017.gada nogalei centra klientu konsultanti sniedza informāciju un atbalstu vairāk nekā 2500 ārvalstu pilsoņiem, kuri ieradušies no 81 valsts ārpus Eiropas Savienības (ES), kā arī speciālistiem, kuri strādā ar šo mērķa grupu.

Kā galvenais koordinējošais centrs Latvijā darbojas Informācijas centra iebraucējiem Rīgas birojs, kas ne tikai palīdz risināt konkrēta klienta problēmu situācijas, bet arī sniedz atbalstu pakalpojumu sniegšanā reģionālajiem centra kontaktpunktiem jeb filiālēm Cēsīs, Jelgavā, Liepājā un Daugavpilī, kā arī nodrošina ar profesionālu atbalstu pakalpojumu sniedzējus visās Latvijas pašvaldībās, koordinē pakalpojumu apzināšanu un pieejamību dažādām imigrantu grupām.

Informācijas centru iebraucējiem līdzfinansē ES, bet centra darbību līdz 2020.gada 30.jūnijam nodrošina un attīsta "Patvērums "Drošā māja"".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!