Foto: Shutterstock
Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sāktā parakstu vākšana par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, kuru iesniegusi kustība "Dzīvesbiedri", mazāk nekā 24 stundu laikā ir sasniegusi vienu trešo daļu no nepieciešamajiem 10 000 parakstiem.

Attiecīgi iniciatīvu parakstījuši 3333 personas.

Iniciatīvas autori norādījuši, ka tā ir lielākā aktivitāte jaunai iniciatīvai tās publicēšanas pirmajā dienā.

Iniciatīvas aprakstā skaidrots, ka tās mērķis ir aicināt likumdevēju pieņemt tiesisko regulējumu ārpus laulības savienībā dzīvojošu pāru tiesiskai atzīšanai un sociālajai aizsardzībai.

Iniciatīvas iesniedzēji aicina likumdevēju ieviest jēdzienu "dzīvesbiedri" un "dzīvesbiedru savienība" Latvijas tiesību aktos, kas apzīmētu pastāvīgi kopā dzīvojošus cilvēkus un divu cilvēku kopdzīvi, kuri nedzīvo laulībā, bet atrodas kopdzīvē un uzskata sevi par ģimenes locekļiem.

Tāpat aicināts nodrošināt dzīvesbiedru pāriem iespēju reģistrēt savas attiecības atvieglotā kārtībā, paredzot attiecību reģistrēšanu pie zvērināta notāra, tai skaitā izmantojot notāru attālināto pakalpojumu iespējas – "digiNotārs".

Iniciatīvas autori arī norādījuši, ka likumdevējam būtu jāparedz tiesisks regulējums tiem gadījumiem, kad nelaulāti pāri nav reģistrējuši savas attiecības rakstiski, tomēr pāra attiecībām ir ģimenes dibināšanas raksturs, piemēram, kopīga bērnu apgādība, kopīgas mājsaimniecības uzturēšana vai ilgstošas faktiskās attiecības. Šādos gadījumos pāriem ir jābūt tiesībām tikt atzītiem par ģimeni un izmantot no tā izrietošās tiesības uz ģimenes aizsardzību.

Tāpat likumdevēji aicināt sakārtot normatīvo regulējumu, kas nodrošina pabalstus visām ģimenēm, nodokļu atvieglojumus, īres tiesību pārņemšanu, mantošanas jautājumus un citas līdzīga rakstura lietas.

Iniciatīva tika iesniegta vien dienu pēc tam, kad Saeimas Ētikas, mandātu un iesniegumu komisija noraidīja iepriekšējo iniciatīvu par viendzimuma pāru reģistrēšanu, kuru bija parakstījuši vairāk nekā 10 000 cilvēki.

1. oktobrī iesniegtā iniciatīva ir jau trešais mēģinājums, izmantojot portālu "manabalss.lv", panākt izmaiņas normatīvajā regulējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!