Foto: Shutterstock
Iniciatīva "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību" likumā paredzēto minimālo 10 000 parakstītāju atbalstu savāca astoņās dienās. Līdz ar to tā ir trešā ātrākā iniciatīva "Manabalss.lv" platformā kopš 2011. gada, informēja platformas pārstāvis Didzis Meļķis.

Vēstīts, ka "Manabalss.lv" sāktā parakstu vākšana par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, kuru iesniegusi kustība "Dzīvesbiedri", aptuveni nedēļas laikā savāca nepieciešamos 10 000 parakstus. Kā skaidroja Meļķis, šī iniciatīva ir pārspējusi līdzšinējo rekordu par savākto parakstu skaitu pirmajā diennaktī pēc publicēšanas. Šis skaits bija virs 4000.

Kā liecina "Manbalss.lv" apkopojums, iniciatīvu TOP5 pēc visātrāk savāktā parakstu skaita platformā ir šāds:

Visas, izņemot iniciatīvu "Par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību", Saeimā dažādu dēļ ir vai nu noraidītas, vai arī to izskatīšanas gaitā nav apstiprinātas. Savukārt iniciatīva par ģimeņu tiesisko aizsardzību Saeimā vēl nav ieslēgta.

""Manabalss.lv" neņemas spriest, kāpēc tā, tomēr vēlamies norādīt uz diviem ļoti svarīgiem Latvijas digitālās līdzdalības ekosistēmas trīs aspektiem," portālam "Delfi" norādīja platformas pārstāvis Meļķis.

Pirmais: ar 36 pēc pilsoņu iniciatīvām mainītiem likumiem, tostarp Satversmi, Latvija aizvien ir pārliecinoši pirmajā vietā pasaulē digitālās līdzdalības sekmīgumā. "Godīgi sakot, citas valstis Latvijai šai ziņā vai nu pat tuvu nestāv, vai arī tām vispār nav kvantitatīvu rādītāju, kā digitālās līdzdalības reālo efektivitāti mērīt," atzīmēja Meļķis.

Otrais: lielāko daļu – 19 no 36 sekmīgajām iniciatīvām – politiķi un ierēdņi ir pārņēmuši un politiskajā dienaskārtībā iekļāvuši proaktīvi – pirms likumā noteiktā 10 000 parakstu sliekšņa. "Tas norāda uz Latvijas politiskās elites augsto atvērtību pilsoniskajai līdzdalībai, salīdzinot ar citām pasaules valstīm. Šī atvērtība turklāt ir noturīgi augsta, jo tā ir redzama vairākos vēlēšanu ciklos kopš 2011. gada," norādīja platformas pārstāvis.

Trešais: "Manabalss.lv" citas platformas – "ParvaiPret.lv" – līdzšinējie dati liecina, ka sabiedrības un Saeimas izlīdzinātie viedokļi par dažādiem likumdošanas jautājumiem ir ļoti līdzīgi. Kā klāstīja platformas pārstāvis, ""Manabalss.lv" ieskatā tas nozīmē, ka "viss ir slikti" un tamlīdzīgi saukļi par Latvijas sabiedrības elišu un valdības attiecībām ir tālu no patiesības.

Jau ziņots, ka vien dienu pēc tam, kad Saeimas Ētikas, mandātu un iesniegumu komisija noraidīja iepriekšējo iniciatīvu par viendzimuma pāru reģistrēšanu, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" tika sākta parakstu vākšana par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību. Tā nepilnas nedēļas laikā savāca 10 000 parakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!