Foto: LETA
Likuma grozījumi, kas paredz dubultot valsts finansējumu politiskām partijām, nodoti izskatīšanai Saeimas komisijās.

Pašlaik noteikts, ka valsts budžeta finansējumu piešķir partijai, par kuru iepriekšējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā divi procenti vēlētāju, 0,71 eiro apmērā kalendārā gada laikā par katru iegūto balsi. Savukārt grozījumi Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā paredz, ka  šī summa sasniegs 1,42 eiro par katru iegūto balsi.

Likumprojektu sagatavojuši koalīcijas deputāti Solvita Āboltiņa (V), Edvards Smiltēns (V), Gundars Daudze (ZZS), Gaidis Bērziņš (NA) un Augusts Brigmanis (ZZS), balstoties uz Valsts prezidenta Andra Bērziņa ierosinājumiem politisko partiju sistēmas izmaiņām.

Deputāti arī iesnieguši citus likumprojektus, piemēram, nosakot, ka partijām un partiju apvienībām, lai piedalītos Saeimas vai Eiropas Parlamenta vēlēšanās, jābūt ne mazāk kā 500 biedru. Lai piedalītos Saeimas vēlēšanās, partijām būtu jābūt dibinātām ne vēlāk kā vienu gadu pirms tām, paredz grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā.

Valsts prezidenta 2013. gadā izveidotā ekspertu grupa pārvaldības pilnveidei novembra beigās pabeidza darbu pie analīzes un priekšlikumiem politisko partiju sistēmas pilnveidošanai, tostarp secinot, ka viena no pazīmēm, kas apliecina politiskas partijas spēju pildīt tās funkcijas, ir partijas biedru skaits. Pašlaik Latvijā partiju dibinātāju skaits nedrīkst būt mazāks par 200. Savukārt Igaunijā un Lietuvā nepieciešami attiecīgi vismaz 500 un 2000 biedru, skaidrots dokumentos.

Tā kā Latvijas kontekstā politiskas partijas dibināšanai nepieciešamo biedru skaita palielināšanā varētu apgrūtināt līdz šim veiksmīgi funkcionējošo politisko partiju, kā arī apgrūtināt jaunu politisko partiju veidošanu dalībai pašvaldību vēlēšanas, izmaiņas rosināts attiecināt uz Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Par sagatavotajiem likumprojektiem Saeimai jālemj trīs lasījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!