Foto: LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien izlēmusi iedzīvotāju iniciatīvu "Par solidāru Saeimas deputātu atteikšanos no kompensācijām" nodot parlamenta Juridiskajai komisijai, kuras izskatīšanā ir grozījumi Saeimas kārtības rullī.

Iniciatīva portālā "manabalss.lv" iesniegta 2016. gada nogalē. Līdz šim to parakstījuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēki. Iniciatīva aicina parlamentāriešus, "solidarizējoties ar pārējo sabiedrību, atcelt Saeimas deputātiem noteiktās kompensācijas par dzīvesvietas īri un transporta izdevumiem, tādējādi ierobežojot negodprātīgumu starp kolēģiem un ietaupot valsts līdzekļus".

"Pateicoties šādai solidaritātei, Saeimas deputāti atgūtu kaut nelielu sabiedrības ticību, ka darbojas princips: "Viens likums – viena taisnība visiem." Tas būtu pirmais solis vienlīdzībai starp valsts pārvaldi un sabiedrību," norādījis iniciatīvas autors Artūrs Ikvilds.

Tāpat Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma kolektīvo iesniegumu "Par pilsētas ielām bez sāls" nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Par iniciatīvu sāka vākt parakstus pērnā gada martā, šobrīd to ir parakstījuši vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

Kolektīvais iesniegums piedāvā blīvi apdzīvotās vietās un pilsētās sāls kaisīšanas vietā izmantot smiltis.

"Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc mūsdienās ledus kausēšanas nolūkos izmanto sāli, ir saistīts ar tā izmaksām, proti, tas ir lētāks nekā citi materiāli.

Lai samazinātu izmaksas, sāli var joprojām izmantot uz lieliem autoceļiem un ārpus pilsētām, taču apdzīvotās vietās, kurās uzturas daudz cilvēku, izmantot mazāk kaitīgās smiltis kā primāro materiālu," norādījis iniciatīvas autors Filips Veckalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!