Foto: LETA
Pieaug sūdzību skaits par darba devēju rīcību saistībā ar atvaļinājumiem, intervijā Latvijas Radio norādīja Rīgas reģionālās Valsts darba inspekcijas (VDI) vadītāja Baiba Puķukalne.

VDI vadītāja sacīja, ka VDI saņem sūdzības par atvaļinājuma nepiešķiršanu, bet klasiskākās sūdzības esot par neizmantotā atvaļinājuma nekompensēšanu, izbeidzot darba attiecības.

„Klasiskākā sūdzība par atvaļinājumiem ir tad, kad izbeidz darba attiecības un nekompensē atvaļinājumu. Ja darbinieks aiziet no darba, tad darba devējam ir pienākums izmaksāt kompensāciju par to atvaļinājumu laiku, kas nav izmantots. Tādas sūdzības mēs saņemam ne retums, un esam spiesti piemērot administratīvās sankcijas,” atklāja Puķukalne.

VDI pārstāve arī atzīmēja atzīmēja, ka nav maz gadījumu, kad atvaļinājumi netiek piešķirti, jo darba devējs mēģina ietaupīt, nepieņemot darbā jaunus darbiniekus, tādēļ esošos nelaiž atvaļinājumā.

Jautājums par atvaļinājumiem aktualizējoties siltajā laikā, kad cilvēki vairāk vēlas doties brīvdienās, bet ne vienmēr tas izdodoties, jo darba devējs vasarā ne vienmēr atvaļinājumu piešķir, norādīja Puķukalne.

Puķukalne intervijā arī komentēja, ka VDI pārbaudēs uzņēmumos pievērš uzmanību, vai neveidojas atvaļinājumu uzkrājumi. Ja ir lieli uzkrājumi, inspekcija liek situāciju novērst un piešķirt atvaļinājumu, kompensējot neizmantoto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!