Ģimenes pabalstu "griesti", kas stāsies spēkā no šā gada 2.novembra, visvairāk skars ģimenes ar augstiem ienākumiem, liecina "Swedbank" Privātpersonu finanšu institūta aprēķini.

Institūts atgādina, ka no 2. novembra mainīsies pabalstu aprēķināšanas kārtība topošajiem un jaunajiem vecākiem, nosakot pabalstu "griestus". Izmaiņas pabalstu aprēķināšanā skar maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu.

Jaunā aprēķinu kārtība nosaka "griestus" 11,51 lata apmērā vienā kalendārajā dienā un papildus paredz izmaksāt pusi no aprēķinātās pabalsta summas, kas to pārsniedz. Piemēram, ja aprēķinātais pabalsts par vienu kalendāro dienu ir 25 lati, tad pabalsta veidā tiks izmaksāti 11,51+50%*(25–11,51)=18,26 lati, skaidro institūts. Šāds ierobežojums attieksies uz maternitātes pabalstu, ja māmiņa grūtniecības atvaļinājumā dosies pēc 2. novembra, un uz paternitātes un vecāku pabalstiem, ja bērns būs piedzimis pēc 2.novembra.

Vienlaikus tām māmiņām, kas grūtniecības atvaļinājumā dosies pēc 2.novembra, maternitātes pabalstu aprēķinās 80% apmērā no algas pirms nodoļu nomaksas vienā kalendārajā dienā līdzšinējo 100% vietā.

Institūta aprēķini liecina, ka kopējā saņemto pabalstu summa līdz bērna viena gada vecumam, salīdzinot ar situāciju līdz šā gada 2. novembrim, ģimenei ar zemiem ienākumiem samazināsies par 6–10%, ģimenei ar vidēji augstiem ienākumiem – par 10–31%, bet turīgai ģimenei ar augstiem ienākumiem – vairāk nekā par 31%.

Jau ziņots, ka valdība pērn oktobra beigās nolēma samazināt maternitātes un paternitātes pabalstu līdz 80% no personas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas un noteica sociālās apdrošināšanas pabalstu, kā arī maternitātes un paternitātes pabalstu "griestus" turpmākajiem trim gadiem.

Lai ievērotu tiesiskās paļāvības principu, valdība nolēma, ka attiecībā uz maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem izmaiņas stāsies spēkā nevis 1.janvārī, bet gan pēc 306 dienām, tātad izmaiņas skars tikai tās ģimenes, kurās bērniņš dzims pēc 2010.gada 3.novembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!