Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) šodien izsludinājis piecus jaunus projektu konkursus par kopējo summu 308 600 lati.
Kā šodien žurnālistus informēja SIF padomes priekšsēdētājs Sols Bukingolts, izsludināts konkurss par atbalstu sabiedrības informēšanas pasākumiem mazākumtautību izglītības jomā, atbalstu projektiem repatriācijas, migrācijas un sadarbības ar tautiešiem ārvalstīs jomā, latviešu valodas apguvi pieaugušajiem, sabiedrības integrācijas programmām Latvijas pašvaldībām un atbalstam bērnu namu un internātskolu audzēkņu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā.

SIF sekretariāta direktors Nils Sakss pastāstīja, ka konkursa sabiedrības informēšanas pasākumiem mazākumtautību izglītības jomā mērķis ir informēt sabiedrību par izglītības politiku saistībā ar 2004.gada izglītības reformu. Kopējais finansējums šim konkursam ir 35 000 latu.

Pirmajā tematiskajā virzienā šajā konkursā tiks atbalstītas aktivitātes, kas informēs sabiedrību par izglītības politiku mazākumtautību izglītības jomā, piemēram, semināri, diskusijas, konferences, publikācijas. Projektus var pieteikt izglītības iestādes, pašvaldības, reģistrētas mazākumtautību sabiedriskās un nevalstiskās organizācijas, skolotāju profesionālās asociācijas.

Otrajā virzienā tiks atbalstītas informatīvas kampaņas, kuras dod būtisku ieguldījumu sabiedrības informēšanā un izpratnes veicināšanā. Šeit projektus var pieteikt masu mediji un sabiedrisko attiecību kompānijas.

Atbalsta projektiem repatriācijas, migrācijas un sadarbības ar tautiešiem ārvalstīs jomā mērķis ir sekmēt latviskuma saglabāšanu un pilnveidošanu ārvalstīs dzīvojošiem latviešiem un palīdzēt integrēties Latvijas sabiedrībā tiem latviešiem, kas pārcēlušies uz pastāvīgu dzīvi Latvijā.

Kopējais finansējums ir 35 000 latu. Akcents šajā konkursā tiks likts uz sadarbību ar tautiešiem ārvalstīs, īpaši atbalstītas tiks aktivitātes austrumos dzīvojošajiem latviešiem.

Pirmajā virzienā aktivitātes var pieteikt Latvijas uzņēmumu reģistrā reģistrētas sabiedriskās vai nevalstiskās organizācijas, valsts pārvaldes institūcijas, piemēram, vēstniecības, pašvaldības, izglītības vai kultūras iestādes.

Otrajā virzienā potenciālais pieteicējs var būt bijušās Padomju Savienības reģionā pastāvīgi dzīvojoša fiziska persona vai reģistrēta nevalstiska organizācija. Kā stāstīja Sakss, šeit projektus varēs iesniegt, nemeklējot sadarbības partneri Latvijā. Sakss pieļāva, ka starpniekinstitūcija šeit būs Latvijas vēstniecība Maskavā.

Trešais un lielākais konkurss ir latviešu valodas kursi pieaugušajiem. Šim projektam paredzēti 160 000 latu. Kā galvenais princips izvirzītas vienādas iespējas kursantiem - kursus apmeklēt tiek piedāvāts jebkuram interesentam, kurš vēlas mācīties latviešu valodu. Tiem cilvēkiem, kuru mēneša ienākumi ir 100 lati vai mazāk, kursi tiks finansēti pilnā apmērā. Pārējiem piešķiramā finansējuma apjoms tiks rēķināts atkarībā no ienākumiem.

Šajā konkursā Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētas izglītības iestādes ir tiesīgas izvēlēties atbilstošāko mācību programmu izvirzīto mērķu sasniegšanai. Tie ir: paaugstināt Latvijas iedzīvotāju valodas zināšanas, paaugstināt valodas zināšanas pilsētā vai pagastā. Galvenais mērķis ir - vismaz 70% kursantu pēc kursu beigšanas jābūt paaugstinājušiem valodas prasmi par vienu Valsts valodas centra noteikto valodas prasmes līmeni.

Projekti tiks izraudzīti, ņemot vērā tos izmaksas un ievērojot ģeogrāfisko līdzsvaru. Rīgā tiek finansēti ne vairāk kā desmit projekti, Daugavpilī - četri, Rēzeknē, Liepājā, Ventspilī, Jūrmalā, Jelgavā - ne vairāk kā divi projekti, pārējās pilsētās un pagastos - ne vairāk kā viens projekts.

SIF šodien izsludināja arī konkursu sabiedrības integrācijas programmām Latvijas pašvaldībām. Šeit piešķiramo līdzekļu apjoms ir 3000 latu, ņemot vērā pagājušā gada zemo interesi par šo konkursu.

Projekta ietvaros tiks atbalstīta speciālu sabiedrības integrācijas programmu izstrāde Latvijas pašvaldībās. Programmā iekļaujami etniskās integrācijas un sociālās integrācijas jautājumi.

Projekta atbalsts bērnu namu un internātskolu audzēkņu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā mērķis ir veicināt bērnu namu un internātskolu audzēkņu sagatavošanos patstāvīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā. Šiem projektiem atvēlēti 75 600 lati.

Projekta pieteicējam jābūt Uzņēmumu reģistrā reģistrētai sabiedriskai vai nevalstiskai organizācijai. Projekts obligāti jāpiesaka kopā ar sadarbības partneri, kas var būt bērnu bāreņu aprūpes centrs, bērnu nams - patversme, internātskola, speciālā izglītības iestāde.

Konkursā paredzētie aktivitāšu veidi ir nometnes, semināri, regulāras apmācības un nodarbības bērnu namos, internātskolās, apmaiņas projekti, īslaicīga dzīves vides maiņa, bērnu aprūpes iestāžu un internātskolu personāla apmācība.

Projektus var pieteikt līdz 28.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!