Latvijas inteliģences un radošo profesiju pārstāvji uzskata, ka valdībai tomēr nevajadzēja piespiedu kārtā likt tautai maksāt par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) celtniecību un pirms lēmuma pieņemšanas bija nepieciešams par projektu apspriesties ar sabiedrību.
Rakstnieks Imants Ziedonis atzina, ka ēkas celtniecība neapšaubāmi ir atbalstāma, tomēr nekorekta ir valdības rīcība, liekot piespiedu kārtā tautai maksāt. Viņš, tāpat kā daudzi citi aptaujātie cilvēki, uzskata, ka no tautas līdzekļi bija jāvāc brīvprātīgi.

"Tas ir kā padomju laikā, kad no tautas ievāca it kā brīvprātīgās maksas obligāciju veidā," sacīja literāts.

Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars uzskata, ka ažiotāža par valdības lēmumu radusies sabiedrības neinformēšanas dēļ un pie tās vainojama pati valdība, kas iepriekš neinformēja par izstrādāto projektu.

Taču pēc Žagara domām, sabiedrībai noteikti jāpiedalās bibliotēkas celtniecībā. "Nevar vēlēties, lai valdība vai Saeima pati atrod kaut kur līdzekļus un sabiedrība tikai skatīsies uz to. Sabiedrībai pašai noteikti jāpiedalās projekta realizēšanā," sacīja operas direktors.

Viņš pauda izbrīnu par negatīvo attieksmi masu medijos, ko tomēr pamatoja ar nezināšanu.

Arī režisors Edmunds Freibergs sacīja, ka valdībai vajadzēja informēt sabiedrību un uzzināt arī tās viedokli. Tāpat viņš uzskata, ka līdzekļi būtu jāvāc brīvprātīgā veidā, nevis kā pašreiz nolemts - piespiedu kārtā, nevienam nevaicājot.

Savukārt Rakstnieku savienības priekšsēdētājam Valdim Rūmniekam šķiet, ka valdības lēmuma dēļ varētu celties preču cenas, par ko arī izteikušies lielāko uzņēmumu pārstāvji.

"Tas nav pieļaujami, ka katra persona maksās atsevišķi un vēl sagaidīs cenu celšanos," sacīja Rūmnieks.

Mākslinieku savienības prezidenta vietniece Ruta Čaupova BNS sacīja, ka diskusija sabiedrībā bija nepieciešama, taču viņa atbalsta valdības izstrādāto finansējuma modeli, ka katram Latvijas iedzīvotājs piedalās bibliotēkas celtniecībā.

"Tas ir uzdevums, kura dēļ būtu jānes zināmi upuri un es esmu ar mieru maksāt," sacīja viņa.

Jau vairākkārt ziņots, ka valdība 7.martā pieņēma bibliotēkas celtniecības likumprojektu, kas paredz ka bibliotēkas celtniecībai ziedo katrs elektroenerģijas patērētājs.

Speciālos mērķmaksājumus no 2001.gada 1.janvāra veiks ikviens elektroenerģijas patērētājs Latvijā, par katru patērēto elektroenerģijas kilovatstundu projekta realizācijai ieskaitot 0,001 latu.

LNB likumprojekta veidotāji un atbalstītāji pauduši uzskatu, ka lielākās problēmas un asas diskusijas likuma pieņemšanā būs Saeimā, kad deputāti izvērtēs projekta izmaksas, kas palielinātas līdz 85 miljoniem latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!