Radošās inteliģences pārstāvjiem nav vienota viedokļa par luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga atteikšanos vadīt ekumenisko dievkalpojumu valsts svētkos.
Aptaujātie inteliģences pārstāvji mācītāja soli izprot, tomēr vairāki no viņiem nepiekrīt izvēlētajam protesta veidam.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks sacīja, ka neatbalsta, tomēr nenosoda Vanaga rīcību. Šādam solim noteikti bijis nopietns pamatojums, jo bijuši vairāki sabiedrībā aktuāli un neizrunāti jautājumi.

Savukārt Rakstnieku savienības priekšsēdētājs Valdis Rūmnieks teica, ka Vanaga vietā šādi nerīkotos, lai gan izprot rīcības cēloņus. Rūmnieks uzskata, ka tie cilvēki, kuriem 18.novembris ir svētki un kuri vēlējušies dzirdēt sprediķi augstākajā līmenī, nav vainojami pie negācijām sabiedrības augstākajās aprindās.

"Tas izskatās pēc gadījuma, kad skolā puse klases nav atnākusi uz stundu, bet skolas direktors atnāk pie atnākušajiem skolēniem klasē un sāk viņiem pārmest to, ko tie nav darījuši," klāstīja Rūmnieks. Rakstnieku savienības priekšsēdētājs uzskata, ka šādas akcijas jārīko citā vietā un laikā.

Savukārt režisors Jānis Streičs pauda, ka pilnībā atbalsta arhibīskapa rīcību un respektē Vanaga darbību. "Dievkalpojums ir noticis, un tas ir galvenais! Nav ko meklēt blusas Dieva vārdā!" sacīja Streičs.

Mākslas savienības priekšsēdētājs Egils Rozenbergs pauda viedokli - ja Vanags ir mēģinājis pierādīt savu nostāju visās iespējamās atbildīgajās instancēs un nav sadzirdējis atbalstu, tad šāds solis ir saprotams.

Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga uzskata par nepieņemamu arhibīskapa atteikšanos vadīt ekumenisko dievkalpojumu valsts svētkos un uzskata, ka protests izteikts nepiemērotā brīdī.

Šogad pirms valsts svētku dievkalpojuma notika līdz šim nepieredzēts precedents reliģiskās varas iebildumiem pret valsts varu - arhibīskaps Vanags atteicās vadīt tradicionālo dievkalpojumu, protestējot pret policijas vārgulīgo cīņu ar bērnu seksuālo izmantošanu, tikai vārdisku cīņu pret korupciju, kā arī pret topošo likumu par abortiem. Vanagam pievienojās arī pārējo tradicionālo konfesiju vadība, kas ieradās dievkalpojumā, bet nepiedalījās un pat nebija tērpušies svētku drānās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!