Foto: DELFI

Maija beigās visās Latvijas skolās noslēgusies CO2 gaisa kvalitātes mērītāju uzstādīšana, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). Sensoru dati par gaisa kvalitāti skolu klasēs ikvienam interesentam nu ir aplūkojami šajā portālā.

Gaisa kvalitātes mērierīces ir nodrošinātas visās valsts un pašvaldību dibinātajās vispārējās un speciālās izglītības iestādēs, kā arī profesionālās izglītības iestādēs atbilstoši klašu komplektu un mācību grupu skaitam.

Kopumā skolās uzstādīti ap 14 000 sensoru, bet ap 1000 iekārtu nonākušas arī pašvaldību sociālās aprūpes centros.

No valsts budžeta šim mērķim atvēlēti tika 4,3 miljoni eiro. Gaisa kvalitātes mērītājus uzstādīja uzņēmums "Moduls Engineering" saskaņā ar noslēgto vienošanos.

Kā norāda IZM, lielākais ieguvums no sensoriem būs visaptveroši dati par gaisa kvalitātes problēmām visās Latvijas skolās. Tālākā rīcība jau atkarīga no pašvaldības un skolas, meklējot atbilstošākos risinājumus situācijas uzlabošanai.

Portālā gaisa kvalitātes mērītāju rādījumi tiek attēloti divos veidos – izglītības iestādes telpās veikto gaisa kvalitātes mērījumu atspoguļojums tiešsaistes režīmā ar 2 minūšu intervālu un gaisa kvalitātes mērījumu atspoguļojums laika intervālā līkņu veidā.

Gaisa kvalitātes mērījumus portālā var atrast pēc izglītības iestādes nosaukuma, tās ēku un telpu nosaukumiem, kādus definējuši paši izglītības iestādes pārstāvji. Portālā ir iespējams arī aplūkot attiecīgās telpas datus laika intervālā, tādējādi izglītības iestāde un tās dibinātājs var iegūt pārskatu par gaisa kvalitāti telpā, ko var salīdzināt ar telpu noslodzes plānojumu un ventilācijas sistēmu darbības algoritmu.

Portālā redzams ne tikai CO2 līmenis telpā, bet arī gaisa temperatūra un relatīvais gaisa mitrums telpā. Šie rādītāji ir jāvērtē kopsakarībās, jo tie visi veido kopējo gaisa kvalitāti telpā.

Neapmierinošas gaisa kvalitātes gadījumā izglītības iestādes dibinātājam jāveic pasākumi gaisa kvalitātes uzlabošanai, tajā skaitā piespiedu ventilācijas sistēmu izbūve izglītības iestādēs, lai nodrošinātu gaisa kvalitātes prasību ievērošanu.

Gan izglītības iestādēm, gan izglītības iestāžu dibinātājiem jāņem vērā, ka no 2024.gada, pārejot uz izglītības iestāžu institucionālo akreditāciju, gaisa kvalitātes prasību ievērošana ir viens no kritērija "Infrastruktūra un resursi" novērtēšanas rādītājiem.

IZM atgādina, ka pašvaldībām pieejami Valsts kases aizdevumi investīciju projektu, tajā skaitā izglītības iestāžu investīciju projektu īstenošanai. Saskaņā ar noteikumiem, viens no atbalstāmajiem investīciju virzieniem ir izglītības iestāžu infrastruktūras modernizācija, tai skaitā, arī atbilstošu ventilācijas sistēmu izbūve kvalitatīvas mācību vides un izglītības iestādēm noteikto higiēnas prasību izpildei.

Jau vēstīts, ka IZM plāno uzlabot gaisa kvalitāti skolās, jo nepietiekama ventilācija skolās ir saistīta ar negatīvu ietekmi uz veselību, tai skaitā, vispārēju nogurumu, paaugstinātu infekciju slimību risku, darba spēju samazināšanos, kā arī var kļūt par iemeslu nodarbību kavējumiem, pazeminātai spējai mācīties, kas gala rezultātā var ietekmēt skolēnu sekmību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!