Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aicinājumam Latvijas ārstiem, kas no pacientiem ņēmuši "pateicības", vērsties VID un iesniegt ienākumu deklarācijas nedēļas laikā atsaukušies tikai četri cilvēki, ieskaitot jaunievēlēto Valsts prezidentu Valdi Zatleru.

VID Komunikāciju daļā portālu "Delfi" informēja, ka pēc pagājušā nedēļā izteiktā VID aicinājuma interesi par iespējām deklarēt savus ieņēmumus izrādījuši kopumā četri cilvēki – jaunievēlētais Valsts prezidents Valdis Zatlers, vēl kāds rīdzinieks, kā arī divi Vidzemes iedzīvotāji, kas devušies uz VID Valmieras un Alūksnes nodaļām.

VID joprojām uztur spēkā aicinājumu ārstiem, kas ņēmuši "pateicības", iesniegt ienākumu deklarācijas par pēdējiem trīs gadiem. VID tad aprēķinās valstij nomaksājamo nodokļu summu, kā arī soda naudas, kas mediķiem būs jānomaksā.

Jau vēstīts, ka Zatlera atzīšanās pirms prezidenta vēlēšanām, ka viņš no pacientiem ir saņēmis papildus atlīdzību par savu darbu, ko gan neesot pieprasījis, izraisīja asu rezonansi sabiedrībā. VID aicināja Zatleru un visus citus ārstus, kas ņēmuši "aploksnes", iesniegt VID ienākumu deklarācijas, savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs uzskata, ka mediķi vispār nedrīkst pieņemt nekādas "pateicības".

Lai sakārtotu ārstu "aplokšņu atlīdzību" jautājumu, tuvāko dienu laikā plānots izveidot Veselības, Finanšu ministriju, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta speciālistu darba grupu, kas mēģinās definēt, kas ir "pateicība" ārstam, kas "dāvana", bet kas "kukulis". Tāpat iecerēts noteikt kārtību, kādā pacients varēs samaksāt papildu naudu ārstam, bet mediķiem būs noteikta summa, no kuras jāmaksā nodokļi. Veselības ministrs Vinets Veldre ierosina mediķiem samazināt ienākumu nodokļa likmi līdz 5%, portālam "Delfi" iepriekš sacīja Veldre.

Veldre sacīja, ka, iespējams, jau šonedēļ tiks izveidota atbildīgo institūciju speciālistu darba grupa, kas līdz 1.jūlijam mēģinās noteikt, vai "pateicība" ārstam ir tikai puķes un torte, vai arī torte jau ir dāvana, kas jādeklarē. Tāpat iecerēts vienoties par ārstu pieņemto atlīdzību summām, no kurām būs jāmaksā nodokļi.

Pilnībā izskaust "pateicību" maksāšanu un pieņemšanu nebūšot iespējams. "Valsts slimnīcā ārsts, kas nav reģistrējies kā individuālais komersants, nedrīkst ņemt "aploksnes". Tomēr cilvēkam ir tiesības pateikties ārstam vai medmāsai, ja viņš uzskata, ka viņi to ir pelnījuši. Nevar to nogriezt pašā saknē – tas nestrādās. Tomēr tiem cilvēkiem, kas ņems aploksnes un to nedeklarēs – viņiem iestāsies administratīvā atbildība, ja viņi nebūs reģistrējušies kā individuālie pakalpojumu sniedzēji," sacīja Veldre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!