Interneta vietnē "www.rokasgramata.com" šodien publiskots izrāvums no, iespējams, Ventspils mēra Aivara Lemberga bankas kontu izdrukām.

Mājaslapā šodien publiskota izdruka, kurai dots nosaukums "Deps, Keidžs un Lembergs". Tiek arī norādīts, ka "Avi Rossini" vīriešu apģērbu veikals Londonas centrālajā daļā skatlogos izlicis Holivudas zvaigžņu Džonija Depa un Nikolasa Keidža, kā arī mazpazīstamāku arābu šeihu portretus. Taču izdrukā minētā persona, kas iztērējusi prāvu naudas summu esot piemirsta.

Atbilstoši mājaslapā ievietotajam dokumentam, tagad lapas veidotāju uzmanības lokā nonākusī persona, kura netiek precīzi identificēta, 2004. un 2005.gadā esot veikusi 34 898 un 83 312 latu pārskaitījumus "Avi Rossini Ltd". Kā liecina internetā atrodamā informācija, šādi saucas ekskluzīvs apģērbu veikals Londonā.

Kā ziņots, 9.augustā mājaslapā "www.rokasgramata.com" parādījās Lemberga dēla Anrija, bet 16.augustā - Lemberga meitas Līgas iespējamās bankas kontu izdrukas par laika posmu no 2000. līdz 2006.gadam.

Mājaslapas "www.rokasgramata.com" autori savu personību neatklāj, bet skaidro, ka pirms dažiem mēnešiem viņu rīcībā nonākuši vairāki desmiti tūkstošu dokumentu lappušu - pašmāju un ārzonu kompāniju dokumenti, banku kontu izraksti, amatpersonu, uzņēmēju, vietējo un ārvalstu advokātu liecības utt. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, interneta vietnes autoru rīcībā varētu būt nonākuši pašlaik Rīgas apgabaltiesā skatītās tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas materiāli.

Šajā krimināllietā Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie uzsver, ka nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Kā informē interneta vietnes autori, viņi iegūtos dokumentus nolēmuši izmantot grāmatas tapšanai, kuras nosaukums varētu būt "Rokasgrāmata - kā nozagt miljardu". Taču grāmatā visai informācijai neesot pieticis vietas, turklāt "domubiedru grupai" neesot ilūziju, ka par personām, kuras skar šie dokumenti un kuras stājušās tiesas priekšā, tiks izspriesta taisna tiesa, tāpēc nolemts publiskot simtus dokumentu, "kas parādīs, kā Latvijas valstij tika pat ne pārāk likumīgi nozagts tas, kam vajadzēja piederēt mums visiem un kas būtu noderējis lielākiem pabalstiem un pensijām, jauniem ceļiem, pieejamākai veselības aprūpei un izglītībai. Nozagts un, protams, arī iztērēts pašu zagļu, viņu ģimenes locekļu un pakalpiņu neremdināmajām personiskajām vajadzībām".

Pēc šo dokumentu parādīšanās internetā Anrijs Lembergs norādīja, ka viņa bankas kontu izrakstu publiskošana ir "vērtējama kā mēģinājums politiski ietekmēt tuvojošos vēlēšanu rezultātus, ņemot vērā mana tēva Aivara Lemberga pieaugošo popularitāti sabiedrībā". "Ceru, ka vēlētāji sapratīs, ka konkrētajā situācijā esmu tikai upuris politiskās cīņas arēnā, jo mans tēvs ir sabiedrībā populārs cilvēks Aivars Lembergs," sacīja vēstījuma autors, kurš nolēma vērsties Ģenerālprokuratūrā un Kurzemes rajona prokuratūrā par noziedzīgu nodarījumu saistībā ar neizpaužamu ziņu publiskošanu, kā arī lūdza Datu valsts inspekciju (DVI) konstatēt Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumus.

Arī Ventspils mērs Aivars Lembergs pauda viedokli, ka ir sākta jauna, pret viņu vērsta nomelnošanas kampaņa, kas saistāma ar drīzajām Saeimas vēlēšanām. Viņš uzskata, ka jauno kampaņu pret viņa ģimeni īstenojot žurnālists Lato Lapsa un uzņēmējs Ainārs Gulbis, kurš atzīts par cietušo patlaban Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā krimināllietā pret Lembergu.

Pēc Lemberga ziņām, tieši Lapsa un Gulbis stāvot aiz Ventspils mēra ģimenes locekļu bankas kontu izdruku un Gulbja liecību publiskošanas internetā. Kā apgalvoja Lembergs, pagājušajā nedēļā kāds jurists, "kura regulārā iesaiste visnopietnākajos valsts skandālos liek ņemt vērā viņa informētības līmeni", nosūtījis viņa advokātam īsziņu ar tekstu: "Lūdzu nodod savam klientam, ka ar Lapsas plosīšanos ("rokasgramata.com") mūsu klientiem nav nekāda sakara. Šis mēģināja pierunāt mūsējos finansēt, bet viņi strikti atteicās. Šodien noskaidrojām, Lapsa saņēmis to no Gulbja."

"Pilnīgi noteikti varu apgalvot tikai to, ka daudzās interneta vietnes, kuras jau parādījušās un vēl līdz Saeimas vēlēšanām parādīsies, it kā manā vārdā veidotas, patiesībā ir viltvāržu garadarbs, turklāt labi apmaksāts. Daru zināmu, ka man nav sava profila nedz saziņas portālā "twitter.com", nedz "facebook.com", nedz arī citviet. Vienīgā mana oficiālā interneta vietne ir "www.aivarslembergs.lv"," tika uzsvērts paziņojumā.

Lembergs uzskata, ka krimināllietas materiālu publiskošana internetā ir smags Kriminālprocesa likuma pārkāpums. "Jāatzīst, ka, izpētot minētās krimināllietas 160 sējumus, kas prasīja vairāku mēnešu darbu, man nebija ne mazākās šaubas, ka lielākā daļa no tiem materiāliem sējumu blāķos ir iekļauta ar vienu vienīgu mērķi - lai, tos publicējot, interpretētu un pasniegtu "vajadzīgajā" mērcē. Slavenais teātra Staņislavskis jau norādīja - ja pirmajā cēlienā pie sienas karājas bise, tad trešajā cēlienā tai jāšauj," uzsvēra Lembergs.

"Ja krimināllietas materiālos tika iekļauti manu bērnu banku kontu izraksti, manas veselības izziņas, manu privāto telefona sarunu atšifrējumi u.tml. materiāli, kuriem nav ne mazākā saistība ar man izvirzītajām apsūdzībām, tad bija pilnīgi skaidrs, ka tie ir paredzēti publicēšanai, pasniedzot šo publikāciju "īpašā mērcē". Jautājums palika tikai viens - kurā brīdī to darīt," ir pārliecināts Lembergs.

Lembergs atgādināja, ka pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām pret viņu arī bija organizēta kampaņa - "Pilsētai un pasaulei", kuras gaitā tika izmantotas ļoti daudzas interneta vietnes. "Šo kampaņu vadīja Oļega Stepanova preses sekretārs Aleksandrs Niklass, tajā darbojās arī tāds kā vārsmotājs, tāds kā miljonu skaitītājs un vēl dažu apmaksātu pakalpojumu sniedzējs Lato Lapsa. Šī kārtējā uzmākšanās internetā ir tie paši "vecie vēži", turklāt tajā pat "kulītē". Līdz ar to visiem Lato Lapsas daiļrades cienītājiem novēlu pacietību kontu izdruku pētīšanā, bet tiem interneta lietotājiem, kuri nav nolaidušies līdz Lapsas "bikšu priekšas" līmenim, novēlu skaidru prātu un možu garu," bija teikts Lemberga paziņojumā.

Savukārt Lapsa, atbildot uz Lemberga paziņojumu, secināja, ka "nav bez pamata mājaslapā "www.rokasgramata.com" izteiktais atzinums - "zagļiem ir sāpīgi trāpīts, zagļi ir sarosījušies, zagļiem nepatīk patiesība, un ar zagļiem šādā veidā tiešām var cīnīties"".

"Patiesībā es ne tikai pilnībā piekristu [Aivara] Lemberga kungam, bet viņa histēriskās bažas, ka klajā var nākt daudzi un nezināmi fakti par viņa dzīvi un darbiem, ir visnotaļ pamatotas. Varu atklāt, ka kampaņa, kas ir iecerēta pret Lemberga kungu, ir apjomīgākā, kāda līdz šim redzēta Latvijas brīvvalstī. Kampaņas budžets ir lēšams vairākos desmitos miljonu latu, bet viņš maldās, ka šādu kampaņu var organizēt tikai viņa pieminētie "stepanovi un berķi". Patiesībā kampaņa ir apjomīga nomelnošana, kurā iesaistījies gan Džordžs Soross ar visiem parazītiem, ASV, kas vēlas iznīcināt Latvijas buržuāziju, gan čekisti, komjaunieši, skauti, gaidas un arī veģetārieši," iepriekš bija izteicies Lapsa.

DVI jau ir secinājusi, ka varbūtējo Anrija un Līgas Lembergu bankas kontu izdruku publiskošanā internetā saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Savukārt Ģenerālprokuratūra materiālus ir nodevusi Valsts policijai, lai tā vērtētu iespējamās nozieguma pazīmes, internetā publicējot bankas kontu izdrukas. Kā sacīja Valsts policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, iesniegums ir nodots izvērtēšanai Kriminālās izmeklēšanas pārvaldei, kas arī veiks tajā norādītās informācijas pārbaudi un lems par kriminālprocesa sākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!