Interneta vietnē "www.rokasgramata.com" ceturtdien publiskotas arī, iespējams, Ventspils mēra Aivara Lemberga bankas kontu pārskati par laika posmu no 2000. līdz 2006.gadam - kopā 466 lappuses.

Kā ziņots, 9.augustā šajā mājaslapā tika ievietotas Lemberga dēla Anrija un 16.augustā - meitas Līgas kontu pārskatu izdrukas par tādu pat laika posmu, bet vakar - viena dokumenta kopija, kas, visticamāk ilustrē Ventspils mēra maksājumus ekskluzīvu apģērbu veikalam Londonā pirms aptuveni pieciem gadiem. Visos šajos gadījumos Datu valsts inspekcija (DVI) konstatējusi iespējamu likumpārkāpumu personas datu aizsardzības jomā un vērsusies prokuratūrā, savukārt Valsts policija jau ierosinājusi kriminālprocesu par Anrija iespējamo bankas kontu publiskošanu internetā.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, interneta vietnes autoru rīcībā varētu būt nonākuši pašlaik Rīgas apgabaltiesā skatītās tā dēvētās Lemberga krimināllietas materiāli, kuros iekļauti arī šie kontu pārskati.

Ceturtdien publiskotajos materiālos dominē miljonus lieli ikdienas pārskaitījumi no un uz depozīta kontu, tāpat atspoguļoti vairāku desmitu miljonu latu lieli dāvinājumi bērniem, dažādi aizdevumi un aizņemtās naudas atgriešana gan privātpersonām, gan dažādiem Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumiem, no kuriem saņemtas arī ievērojamas dividendes.

Tāpat izdrukas ataino desmitu tūkstošu latu lielus maksājumus dažādiem advokātiem, tostarp kādam A.Grūtupa birojam, Aivo Leimanim, Armandam Šūmanim un citiem.

No publiskotajiem dokumentiem redzams arī par kopumā miljoniem vērtiem darījumiem ar īpašuma kompensācijas sertifikātiem un nekustamā īpašuma pirkumiem.

Izdrukas, ja vien nav falsificētas, ataino arī dažādus ikdienas tēriņus, piemēram, nodokļu nomaksu, telefona rēķinu apmaksas, samaksu par uzturēšanos dārgās viesnīcās un iepirkšanos dažādos veikalos. Tāpat ir arī daži ziedojumi, maksājumi par reklāmas laukumiem medijos, grupas "C-Stones" menedžmentam, Ventspils kultūras centram u.c.

Šīs informācijas publiskotāji norāda, ka šie ir "pārskati par tiem miljonu darījumiem, ko dažu gadu laikā veicis kāds Aivars Lembergs, kurš ir akurāt tikpat neidentificējams, cik Ventspils domes priekšsēdētājam savulaik neidentificējams šķita Ojārs Grinbergs".

Informācijas publiskotāji norāda, ka "šeit publiskoti tikai dati par kontiem, kas uz neidentificējamā Aivara Lemberga vārda reģistrēti mūsu valstī, - bet vēl taču ir Šveice, Lihtenšteina, Nīderlande... Mēs visi ar nepacietību varam gaidīt, kad ar laiku atklātībā nonāks arī šie dati". Tiek norādīts, ka "droši vien tad šī Lemberga kunga īpašumu novērtējumam galā varēs pielikt vēl kādu nullīti".

Ventspils mērs iepriekš paudis viedokli, ka ir sākta jauna, pret viņu vērsta nomelnošanas kampaņa, kas saistāma ar drīzajām Saeimas vēlēšanām. Viņš uzskata, ka jauno kampaņu pret viņa ģimeni īstenojot žurnālists Lato Lapsa un uzņēmējs Ainārs Gulbis, kurš atzīts par cietušo patlaban Rīgas apgabaltiesā izskatāmajā krimināllietā pret Lembergu.

Šajā krimināllietā Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie uzsver, ka nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Pēc Lemberga ziņām, tieši Lapsa un Gulbis stāvot aiz Ventspils mēra ģimenes locekļu bankas kontu izdruku un Gulbja liecību publiskošanas internetā. Kā apgalvoja Lembergs, pagājušajā nedēļā kāds jurists, "kura regulārā iesaiste visnopietnākajos valsts skandālos liek ņemt vērā viņa informētības līmeni", nosūtījis viņa advokātam īsziņu ar tekstu: "Lūdzu nodod savam klientam, ka ar Lapsas plosīšanos ("rokasgramata.com") mūsu klientiem nav nekāda sakara. Šis mēģināja pierunāt mūsējos finansēt, bet viņi strikti atteicās. Šodien noskaidrojām, Lapsa saņēmis to no Gulbja."

Savukārt Lapsa, atbildot uz Lemberga paziņojumu, secināja, ka "nav bez pamata mājaslapā "www.rokasgramata.com" izteiktais atzinums - "zagļiem ir sāpīgi trāpīts, zagļi ir sarosījušies, zagļiem nepatīk patiesība, un ar zagļiem šādā veidā tiešām var cīnīties"".

"Patiesībā es ne tikai pilnībā piekristu [Aivara] Lemberga kungam, bet viņa histēriskās bažas, ka klajā var nākt daudzi un nezināmi fakti par viņa dzīvi un darbiem, ir visnotaļ pamatotas. Varu atklāt, ka kampaņa, kas ir iecerēta pret Lemberga kungu, ir apjomīgākā, kāda līdz šim redzēta Latvijas brīvvalstī. Kampaņas budžets ir lēšams vairākos desmitos miljonu latu, bet viņš maldās, ka šādu kampaņu var organizēt tikai viņa pieminētie "stepanovi un berķi". Patiesībā kampaņa ir apjomīga nomelnošana, kurā iesaistījies gan Džordžs Soross ar visiem parazītiem, ASV, kas vēlas iznīcināt Latvijas buržuāziju, gan čekisti, komjaunieši, skauti, gaidas un arī veģetārieši," iepriekš ironiski bija izteicies Lapsa.

Mājaslapas "www.rokasgramata.com" autori savu personību neatklāj, bet skaidro, ka pirms dažiem mēnešiem viņu rīcībā nonākuši vairāki desmiti tūkstošu dokumentu lappušu - pašmāju un ārzonu kompāniju dokumenti, banku kontu izraksti, amatpersonu, uzņēmēju, vietējo un ārvalstu advokātu liecības utt.

Kā ziņots, DVI jau ir secinājusi, ka Lembergu ģimenes bankas kontu izdruku publiskošanā internetā saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Savukārt Ģenerālprokuratūra materiālus ir nodevusi Valsts policijai, lai tā vērtētu iespējamās nozieguma pazīmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!