Interneta vietnē "www.rokasgramata.com" pirmdien publiskotas, iespējams, Aivara Lemberga meitas Līgas bankas kontu izdrukas par laika posmu no 2000. līdz 2006.gadam.

Kā ziņots, 9.augustā šajā mājaslapā parādījās Lemberga dēla Anrija bankas kontu izdrukas par šo pašu laika posmu. Anrijs Lembergs dokumentu patiesumu nenoliedza, paužot viedokli, ka ir noticis politiski motivēts viņa privātās dzīves aizskārums ar mērķi nomelnot Lembergu ģimeni, tāpēc vērsās tiesībsargājošajās iestādēs. Visticamāk, šajā interneta vietnē izvietotie materiāli nākuši no tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas, kas pašlaik tiek skatīta Rīgas apgabaltiesā.

Šodien mājaslapas autori piedāvā kārtējo "dokumentālo stāstu" ar nosaukumu "Līgas šopings", kurā "ēšanas, dzeršanas un izpriecu" esot mazāk nekā pirmajā dokumentu paketē, toties tiek solīts parādīt, "kas ir kārtīgs šopings, ar cik ciparu summām tas sākas un kur ir pasaules jēdzīgākās iepirkšanās vietas". "Jo, kamēr viens no ģimenītes aizgūtnēm ēd, dzer un pērk seksa pakalpojumus, cita tērējas pa savam: dārgākie Londonas un Milānas veikali, operācijas ar daudzmiljonu depozītiem un pa starpām kāds dažu desmitu latu ziedojums, - arī tā var tērēt tētuka sakamptos miljonus," raksta mājaslapas autori.

Interneta vietnē publiskotie dokumenti, ja vien tie nav falsificēti, vēsta, ka jaunā "dokumentālā stāsta" galvenā varone no kāda Aivara Lemberga vairāku gadu gaitā kontu papildināšanai un dāvinājumos, iespējams, saņēmusi aptuveni 13,5 miljonus latu, tajā pat laikā minētajai personai, iespējams, izsniedzot 3,5 miljonu latu aizdevumu. Savukārt kādam Ansim Sormulim "saskaņā ar aizdevumu līgumiem" varētu būt pārskaitīti 1,45 miljoni latu, kādam Kristam Skujam - 300 000 latu, kādam Vladimiram Krastiņam "saskaņā ar līgumu" - 250 000 latu, bet kādai SIA "ALA" "saskaņā ar aizdevuma līgumu", iespējams, pārskaitīti aptuveni 5,5 miljoni latu, atpakaļ saņemot ap 0,45 miljoniem latu.

Šodien mājaslapā "www.rokasgramata.com" publicētā vēstījuma galvenā varone iecienījusi viesoties Londonā un iegriezties veikalos "Harvey Nichols", "Harrods", "Donna Karan", "Selfridges", "Prada", "Gucci" un citos.

Mājaslapas "www.rokasgramata.com" autori savu personību neatklāj, bet skaidro, ka pirms dažiem mēnešiem viņu rīcībā nonākuši vairāki desmiti tūkstošu dokumentu lappušu - pašmāju un ārzonu kompāniju dokumenti, banku kontu izraksti, amatpersonu, uzņēmēju, vietējo un ārvalstu advokātu liecības utt. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, interneta vietnes autoru rīcībā varētu būt nonākuši pašlaik Rīgas apgabaltiesā skatītās tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas materiāli.

Šajā krimināllietā Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs Lembergs un uzņēmējs Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie uzsver, ka nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Kā informē interneta vietnes autori, viņi iegūtos dokumentus nolēmuši izmantot grāmatas tapšanai, kuras nosaukums varētu būt "Rokasgrāmata - kā nozagt miljardu". Taču grāmatā visai informācijai neesot pieticis vietas, turklāt "domubiedru grupai" neesot ilūziju, ka par personām, kuras skar šie dokumenti un kuras stājušās tiesas priekšā, tiks izspriesta taisna tiesa, tāpēc nolemts publiskot simtus dokumentu, "kas parādīs, kā Latvijas valstij tika pat ne pārāk likumīgi nozagts tas, kam vajadzēja piederēt mums visiem un kas būtu noderējis lielākiem pabalstiem un pensijām, jauniem ceļiem, pieejamākai veselības aprūpei un izglītībai. Nozagts un, protams, arī iztērēts pašu zagļu, viņu ģimenes locekļu un pakalpiņu neremdināmajām personiskajām vajadzībām".

Kā pirmo mājaslapas autori piedāvāja "dokumentālu stāstu" ar nosaukumu "Anrija uzdzīve" par to, "kā savas dienas vada, ēd, dzer un izklaidējas mūsu "zelta jaunatnes" tipisks pārstāvis". Interneta vietnes autori uzsvēra, ka precīzi identificēt šo cilvēku, "protams, nevaram", taču viņiem esot zināmas aizdomas, "vai tik šis nav kāds indivīds, kurš kopā ar savu tētuku ir apsūdzēts smagu finanšu noziegumu izdarīšanā? Jeb vienkārši runājot - pamatīgā savas valsts apzagšanā"?

Interneta vietnē publiskotie papīri vēstīja, ka šī "dokumentālā stāsta" galvenais varonis no kāda Aivara Lemberga vairāku gadu gaitā kontu papildināšanai un dāvinājumos, iespējams, saņēmis vairāk nekā 8 miljonus latu - sākot ar pārskaitījumiem 200 000 latu apmērā un beidzot ar 3 miljonu latu dāvinājumu. Tajā pat laikā, piemēram, kādam Aivaram Lembergam aizdoti 3,5 miljoni latu, bet kādam Ansim Sormulim "saskaņā ar aizdevuma līgumu" pārskaitīti 1,3 miljoni latu.

Pēc interneta vietnes autoru sniegtās informācijas, pirmajā dienā pēc dokumentu publicēšanas lapā apmeklētāji ieklikšķinājuši vairāk nekā 200 000 reižu, bet nākamajā - vēl vairāk nekā 60 000 reižu.

Pēc šo dokumentu parādīšanās internetā Anrijs Lembergs norādīja, ka viņa bankas kontu izrakstu publiskošana ir "vērtējama kā mēģinājums politiski ietekmēt tuvojošos vēlēšanu rezultātus, ņemot vērā mana tēva Aivara Lemberga pieaugošo popularitāti sabiedrībā". "Ceru, ka vēlētāji sapratīs, ka konkrētajā situācijā esmu tikai upuris politiskās cīņas arēnā, jo mans tēvs ir sabiedrībā populārs cilvēks Aivars Lembergs," sacīja vēstījuma autors.

Anrijs Lembergs pauda nostāju, ka konta izrakstiem tiesvedībā nav nekādas izziņas nozīmes, proti, tiesiski tie neko neatklāj. Viņš uzsvēra, ka par viņa ienākumiem Valsts ieņēmumu dienests jau 2008.gadā veica pilnu auditu, tostarp detalizēti pārbaudot arī konkrētos kontu izrakstus. Audita rezultātā tika konstatēta nodokļu pārmaksa, proti, viņš nodokļos samaksājis vairāk, nekā paredz likumdošana.

"Tas vēlreiz tikai apstiprina kontu publiskošanas patieso mērķi - publiski iztirzāt manu privāto dzīvi, tādējādi radot maldinošu priekšstatu par to un kompromitējot mani sabiedrības acīs," rakstīja Anrijs Lembergs, kurš nolēma vērsties Ģenerālprokuratūrā un Kurzemes rajona prokuratūrā par noziedzīgu nodarījumu saistībā ar neizpaužamu ziņu publiskošanu, kā arī lūdza Datu valsts inspekciju (DVI) konstatēt Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumus.

"Diemžēl daudziem mans gadījums būs arī kā atgādinājums, vai ir vērts lietot elektroniskos norēķinus valstī, kurā ar negodprātīgu tiesībsargu palīdzību var tikt publiskotas ikviena cilvēka privātās dzīves detaļas, tās nepamatoti pievienojot politiski ierosinātām krimināllietām," norādīja Anrijs Lembergs, "man jājautā, kādi tieši bija prokuratūras tiesiskie mērķi, izplatot informāciju par maniem mūzikas pirkumiem internetā, viesnīcu rezervācijām, privātiem pārskaitījumiem, ēšanas un ģērbšanās gaumi."

Arī Ventspils mērs Aivars Lembergs pauda nostāju, ka Lembergu ģimenes locekļu bankas kontu izdruku parādīšanās internetā iezīmē "kārtējo nomelnošanas kampaņu" pirms gaidāmajām 10.Saeimas vēlēšanām. "Latvijas Republikā ir sākta kārtējā Aivara Lemberga un viņa dēla nomelnošanas kampaņa jeb melnais PR. Tādu pašu kampaņu "Pilsētai un pasaulei" organizēja pirms četriem gadiem. Šīs kampaņas organizētāji ir Lato Lapsa un [Aleksandrs] Niklass, bet to finansē [Oļegs] Stepanovs un [Olafs] Berķis. Es būtu izbrīnījies, ja tāda antilemberga kampaņa netiktu organizēta," viedokli pauda Aivars Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!