Latvijas kalnu slēpošanas bāzēm regulāri nākas šķirties no slēpēm, sniega dēļiem, zābakiem un kombinezoniem, ko visbiežāk ar svešiem dokumentiem iznomā krāpnieki, kuri pēc atpūtas aizbrauc, neatdodot inventāru atpakaļ saimniekiem.
Aģentūras BNS aptaujāto slēpošanas bāžu darbinieki apliecināja, ka šī problēma kļuvusi aktuāla jau pirms vismaz desmit gadiem - kopš tā laika, kad bāzes sākušas darbu. Krāpnieku nodarītie zaudējumi ik sezonu kopumā nodara vairāk nekā desmit tūkstošu latu zaudējumus.

Cēsu rajonā, Cīrulīšos, esošās "Žagarkalna" atpūtas bāzes inventāra nomas vadītājs Māris Bielis aģentūrai BNS pastāstīja, ka šajā bāzē kopš sezonas sākuma bijuši pieci inventāra izkrāpšanas gadījumi, kas kopumā "Žagarkalnam" sagādājuši aptuveni 800 latu zaudējumus. Četros gadījumos krāpnieki, izmantojot svešas iepriekš nozaudētas vai nozagtas vadītāja apliecības nozaguši pagājušās sezonas modeļu sniega dēļus ar zābakiem, bet viena šāda komplekta vērtība šobrīd esot apmēram 150 latu. Ļaundariem bieži palīdzējis tas, ka nomas punktos, kuros ņemti dēļi, nav videonovērošanas.

"Bet viens gadījums mums šogad ir īpašs," stāstīja Bielis. "Kāds vīrietis nomā ieķīlāja savu pasi un paņēma jaunas, tikai divas nedēļas lietotas "Rossignol" slēpes ar šīs pašas firmas zābakiem, kas kopā maksā vismaz 200 latu. Taču viņam nepaveicās - tajā nomā, kurā viņš tās slēpes ņēma, ir videonovērošanas kameras, tāpēc mums viss ir dokumentēts un šobrīd policija jau meklē krāpnieku. Mēs pat jau noskaidrojām, ka viņš dzīvo Bauskas rajonā," klāstīja Bielis.

Pērnajā sezonā krāpnieku nelietības "Žagarkalnam" nodarījušas vairāk nekā 2000 latu zaudējumus, apliecināja nomas vadītājs.

Bet zemnieku saimniecības "Kalnzaķi" pārvaldnieks Tālis Lūsis, kura pārziņā ar Reiņa trases apsaimniekošana Rīgas rajona Krimuldas pagastā, aģentūrai BNS pastāstīja, ka šai atpūtas bāzei inventāra izkrāpēji ik sezonu nodara aptuveni 1500 latu zaudējumus, vidēji sezonā nozogot desmit komplektus inventāra.

Šoziem Reiņa trases nomas punktā nav atdoti atpakaļ pieci komplekti - viens sniega dēlis ar zābakiem, kā arī četri pāri slēpju ar stiprinājumiem un slaloma zābaki. "Lielākās bēdas mums bija par jaunāko, tikai šogad iegādāto komplektu - 100 latu vērtajām "Dinastar" slēpēm ar 40 latu vērtiem stiprinājumiem un 70 latu vērtajiem "Vange" zābakiem," sacīja Lūsis.

Viņš klāstīja, ka visbiežāk krāpnieki izmanto atrastas vai nozagtas, bet pēdējā laikā - arī kvalitatīvi viltotas vadītāja apliecības. "Tās tiešām izgatavotas ļoti kvalitatīvi, tikai - bez hologrammas, tāpēc šo viltojumu atklāšanai mēs esam iegādājušies ultravioleto staru lampiņu. Jā, bilde uz šādas viltotas apliecības atbilst tās uzrādītāja izskatam, toties, kad ar policijas palīdzību sākam pārbaudīt datus, izrādās, ka cilvēka ar tādu vārdu un uzvārdu vispār Latvijā nav vai arī personas kods pieder kādam jau mirušam cilvēkam," stāstīja Reiņa trases pārvaldnieks.

"Bet daži vienkārši atstāj ķīlā savu īsto pasi un, kad mēs kopā ar policiju tādu kadru atrodam, rausta plecus un izliekas, ka nesaprot, par ko ir runa. Bet, kad policisti jautā, kā mūsu rīcībā varēja nonākt viņa pase, stāsta pasakas, ka esot to nozaudējis un ka iesnieguma rakstīšanai par pases nozaudēšanu vienkārši nav laika. Turklāt - tas taču ir diezgan izdevīgi - samaksāt tos dažus latus par jaunu pasi, bet nozagto inventāru iztirgot par pusotru simtu," klāstīja Lūsis.

Viņš atzina, ka Reiņa trases apsaimniekotāju lielākā problēma cīņā pret inventāra izkrāpējiem ir videonovērošanas kameru trūkums.

Aģentūra BNS noskaidroja, ka ar līdzīgām problēmām ik gadus sastopas arī atpūtas bāze "Zviedru cepure" Tukuma rajona Matkules pagastā, sporta bāze "Baiļi" Valmieras rajona Kauguru pagastā un atpūtas bāze "Cīruļkalns" Cēsu rajona Cīrulīšos. Jau vēstīts, ka no "Cīruļkalna" apsaimniekotājiem policijā līdz šim pēdējais iesniegums par četru sniega dēļu un slēpošanas kombinezonu zādzību 300 latu kopvērtībā saņemts pagājušajā nedēļā.

Aģentūras BNS aptaujātie kalnu slēpošanas centru darbinieki norādīja, ka mūsdienīgāku pieeju šai problēmai atradis SIA "Buru sports", kura pārziņā ir inventāra nomas punkts "Rāmkalnu" slēpošanas trasē Rīgas rajona Inčukalna pagastā.

Nomas punkta pārvaldnieks Nauris Kaucis aģentūrai BNS stāstīja, ka "sākot ar janvāra vidu, mums ieviesti īpaši drošības pasākumi, kuriem pateicoties neviens inventāra komplekts vēl nav nozagts."

"Mēs nomniekiem pieprasām atstāt ķīlā vadītāja apliecību, kas var būt "nokomplektēta" ar vienu no trim citiem garantiem. Tas var būt vai nu vēl viens personu apliecinošs dokuments ar fotogrāfiju apliecības īpašnieka autentiskuma un datu salīdzināšanai, vai arī automašīnas reģistrācijas apliecība ar vadītāja apliecības uzrādītāja vārdu, taču - ar vienu noteikumu - tehniskajai pasei jābūt uz tādu auto, ar kuru šis nomnieks pie mums atbraucis un kas visu viņa atpūtas laiku atradīsies trases tuvumā. Ja nomniekam nav līdzi neviena šāda veida dokumenta, atliek vienīgi trešais variants - kopā ar vadītāja apliecību ķīlā atstāt arī naudu - 70 latus par sniega dēļa inventāra vai 100 latu par slēpju inventāra komplektu," viņš stāstīja. Papildu drošībai potenciālais nomnieks tiek uz vietas nofotografēts un viņa fotogrāfija ievadīta nomas datu bāzē. "Un, ticiet vai ne, bet kopš šo drošības pasākumu ieviešanas neviena zagšanas mēģinājuma pie mums nav bijis," apliecināja Kaucis.

Līdz jaunās kārtības ieviešanai "Rāmkalnos" - sezonas sākumā - tur nozagti trīs slēpju un viens sniega dēļa komplekts, vienā no šiem gadījumiem izmantojot viltotas, bet abos pārējos - zagtas vadītāju apliecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!