No 2009. gada 1. jūlija īpaši aizsargājamās dabas teritorijās esošās zemes īpašnieki varēs mainīt šādu zemi pret līdzvērtīgu platību valsts īpašumā esošas zemes. To paredz otrdien Ministru kabineta akceptētie grozījumi likumā par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās darbas teritorijās un mikroliegumos.
Tiesības uz zemes maiņu piešķir valsts. Maiņu savas kompetences ietvaros organizē Valsts zemes dienests (VZD), kas ir Maiņas zemes reģistra turētājs. Valdībai ir jānosaka šajā reģistrā iekļaujamo zemesgabalu izvēles kritēriji un iekļauto zemes gabalu apsaimniekošanas kārtība, kā arī līdzvērtīgu zemes gabalu izvēles kritēriji. Šie uzdevumi Tieslietu ministrijai jāizpilda līdz 2008. gada 1. janvārim.

Šo jautājumu risināšanai līdz šim VZD finansējums nav ticis piešķirts, Tieslietu ministrija uzskata par nepieciešamu paralēli virzīt likumprojektu, kas paredzētu, ka likuma grozījumi stāsies spēkā 2009. gada 1. jūlijā. Bez nepieciešamā finansējuma Maiņas zemes reģistra izveide, maināmā zemes gabala vērtības noteikšanas un zemes gabala robežu uzmērīšanas organizēšana nav iespējama, jo aprēķināts, ka 2009. gadā tam būtu nepieciešami līdzekļi Ls 466 965 apmērā.

Ar šiem grozījumiem, kas vēl jāapstiprina Saeimā, tiktu atrisināts jautājums par zemes maiņas procesa finansiālo nodrošināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!