Foto: DELFI

Ir būtiski pēc iespējas ātrāk sākt Rīgas Svētā Pētera baznīcas restaurāciju, atzina Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) sabiedrisko attiecību nozares vadītājs Kaspars Upītis.

Viņš skaidro, ka LELB pašlaik gaida, kad stāsies spēkā Rīgas Svētā Pētera baznīcas likums. Tad būs trīs mēnešu periods līdz 1. jūlijam, kurā Rīgas pašvaldība sakārtos visas administratīvās un juridiskās detaļas, piemēram, izmaiņu veikšana Zemesgrāmatā.

Lai ēkas renovācijas process neievilktos, paralēli juridisko lietu kārtošanai plānots arī veikt dažādas tehniskās aktivitātes, piemēram, ēkas izpēti, kas ir kritiski nepieciešama būvdarbu uzsākšanai.

Taču galvenais darbs būs šīs ēkas restaurēšana, kurai 26. martā spēcīgais vējš esot gandrīz norāvis jumta segumu. Upītis skaidro, ka LELB ir pieredze restaurēt ēkas, kas ir kritiskā stāvoklī.

Pirms ēkas restaurācijas sākšanas LELB pārstāvji paši vēlas pilnībā redzēt visas baznīcas iekštelpas, jo pagaidām ir bijusi tikai iespēja, nopērkot biļetes, iziet ekskursijā, kuras laikā nav iespējams redzēt visas telpas un baznīcas galveno torni.

Pēc LELB pārstāvja paustā, LELB Vācu Svētā Pētera draudze panāca, ka vācu diasporas piesaista finansējumu no Vācijas Bundestāga. Bundestāgs nodrošinās 33 miljonu eiro finansējumu baznīcas restaurācijai. Šī nauda netiks iztērēta viena gada laikā, bet attiecīgi katru gadu tiks izsniegta atkarībā no iesniegtā restaurācijas plāna.

Savukārt uzturēšanas finansējums LELB ir jānopelna pašiem, veidojot koncertus, izstādes un citus pasākumus, kur cilvēki maksātu vai ziedotu naudu par apmeklēšanu.

Upītis apgalvoja, ka Rīgas pašvaldība uzturēja ēku tik, cik tas bija viņu spēkos, ņemot vērā, ka baznīca nebija pašvaldības īpašums, bet gan bezsaimnieka īpašums.

Vasarā ir plānoti dažādi pasākumi tieši Svētā Pētera baznīcā, kuros atzīmēs 500 gadus kopš Latvijā sākās pirmā reliģiskā reforma Andreasa Knopkena vadībā. Knopkens ne tikai strādāja Svētajā Pētera baznīcā pie reliģiskās reformas. Viņu šajā baznīcā arī apglabāja, izvietojot arī kapa plāksni.

Tiks svinēts arī 16. jūlijs, kad pirms 100 gadiem darbu sāka pirmais Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas bīskaps Kārlis Irbe.

LETA jau rakstīja, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Rīgas Svētā Pētera baznīcas likumu, kurā noteikts, ka Rīgas Svētā Pētera baznīca bez atlīdzības tiek nodota LELB un LELB Vācu Svētā Pētera draudzes izveidotajam Rīgas Svētā Pētera baznīcas nodibinājumam.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, nodibinājumam nodotas Pētera baznīcas īpašuma tiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!