Foto: LETA

“Ir jāapzinās, ka ka ir jādara viss, lai nekas tāds neatkārtotos,” pieminot četrus gadus kopš tā dēvētās Zolitūdes traģēdijas, kad, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, gāja bojā 54 cilvēki, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš sacīja, ka tiesvedība šajā lietā beigsies, lai gan izskanējušas bažas, ka prāva ir ievilkusies, un arī spriedums šajā lietā būs taisnīgs.

Pēc viņa teiktā, jautājums ir par to, ka process ir sarežģīts un lieta ir iekavējusies, jo pirmo reizi Latvijā ir tiesa ar tik daudz lieciniekiem, tik daudz cietušajiem, kas arī radījis kavēšanos. "Es ceru, ka vairs tādu kavējumu nebūs," sacīja premjers.

Viņš arī pauda uzskatu, ka šajos gados, kas pagājuši kopš traģēdijas, "ļoti daudzas lietas ir uzlabojušās". Piemēram, uzreiz pēc Zolitūdes traģēdijas ticis spriests par to, vai bija vajadzīga iekšējā kontrole vai ne.

"Man pašam ir sajūta, ka arī attieksme ir pamainījusies – gan no cilvēkiem, kuri nekavējoties ziņo, ja ir kāda plaisa kur parādījusies, tā [attieksme] ir citāda arī no celtnieku puses," sacīja politiķis.

Pirmdienas vakarā pulksten 17 Rīgā, laukumā pie pagaidu pieminekļa Zolitūdes traģēdijā bojāgājušajiem Priedaines ielā, notiks pirms četriem gadiem notikušās Zolitūdes traģēdijas piemiņas pasākums, vēsta aģentūra LETA.

Pasākuma kulminācija plānota pulksten 17.44, jo tieši tad 2013. gada 21. novembrī sabruka lielveikala "Maxima" jumts. Šajā bojāgājušie tiks pieminēti ar klusuma brīdi.

Piemiņas pasākuma laikā būs iespēja par ziedojumu iegūt biedrības izdoto grāmatu "Atceries Zolitūdi", kurā ir apkopoti traģēdijā izdzīvojošo cilvēku stāsti.

Vairākos Rīgas dievnamos notiks aizlūgumi.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki.

Pēc notikušā tika ierosināta krimināllieta, kas ir vērienīgākā tiesas prāva Latvijas vēsturē.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2015. gada decembrī sāka skatīt lietu, kurā sākotnēji prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas, bet kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs ir 155 miljoni eiro.

Kā liecinieki krimināllietā pieteikti 144 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!