Foto: LETA

Latvijai un Eiropai ir jāiztur Krievijas šantāža ar gāzes piegāžu apturēšanu, otrdien, 6. septembrī, preses konferencē pēc valdības sēdes uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers pauda, ka Krievija atklāti šantažē Eiropu ar gāzes piegāžu pārtraukšanu, lai Eiropas Savienība (ES) atceltu Krievijai piemērotās sankcijas.

"Mums šīs spiediens ir jāiztur. Visā Eiropā un Latvijā maksājam to, ko var saukt par kara nodokli. Ukraina šo nodokli maksā ar cilvēku dzīvībām, izpostītu infrastruktūru un vidi. Mēs Latvijā un Eiropā maksājam kara nodokli naudā, kas ir dārgi un neērti, bet mums tas ir jādara, kamēr Ukraina uzvar šajā karā un Krievija zaudē," klāstīja Kariņš.

Viņš atzina, ka patlaban Latvijā piedzīvojam neērtības, bet valdība dara visu, lai palīdzētu iedzīvotājiem pārvarēt šo ziemu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā "Nord Stream" galvenās kompresoru stacijas vienīgais strādājošais gāzes sūknēšanas bloks tika apturēts uz trim dienām apkopes un plānveida profilaktisko darbu dēļ, līdz ar to gāzes sūknēšana no Krievijas uz Vāciju tika pārtraukta.

Gāzes piegādi uz Vāciju bija paredzēts atsākt sestdien, tomēr vēlāk "Gazprom" paziņoja, ka gāzesvada "Nord Stream" galvenās kompresoru stacijas vienīgā strādājošā gāzes sūknēšanas bloka tehniskās apkopes laikā konstatētas tehniskas problēmas un līdz to novēršanai gāzesvads nestrādās.

ES ekonomikas komisārs Paolo Džentiloni iepriekš paziņoja, ka, pateicoties uzglabāšanas apjomiem un enerģijas taupīšanas pasākumiem, ES ir labi sagatavota gadījumam, ja Krievijas gāzes piegādes tiktu pilnībā pārtrauktas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!