Foto: DELFI

"Loģiski būtu skaidrot esošos ierobežojumus – ko tie nozīmē un kāpēc mēs to darām. Manuprāt, tas netiek pietiekami daudz darīts. Paralēli ir svarīgi vakcinēt riska grupas – ja netiks vakcinēti seniori un riska grupas 80%, 90% apmērā, mēs nekādā veidā stacionēto daudzumu tuvākajā laikā nesamazināsim," LTV raidījumā Rīta panorāma atzina Veselības ministrijas (VM) galvenais infektologs Uga Dumpis.

Taujāts par laiku, kad varēs vērot vakcinācijas efektu uz saslimstību, Uga Dumpis sacīja, ka tas varētu būt ap Jāņiem.

"Mēs joprojām katru dienu redzam, ka slimnīcās iestājas cilvēki, kuriem jau bija jābūt vakcinētiem, un kuriem vakcīnas bija pieejamas jau vairākus mēnešus. Es vēlreiz aicinātu visus seniorus un pacientus ar hroniskām slimībām izmantot šo iespēju un vakcinēties – tas ir galvenais iemesls, kādēļ valstī tik ilgu laiku ir bijuši stingri ierobežojumi – lai mēs pasargātu veselībā vājākos," atzina Dumpis.

"Es esmu slimnīcas pārstāvis, un mūsu slimnīcā mēs pusgadu strādājam vienā režīmā, īpaši reanimācijas nodaļās. Ja tuvāko nedēļu laikā pacientu skaits pieaugs, tad slimnīca, kura jau tā ir pārpildīta, kļūs par bīstamu vietu. Jāsaprot, ka Latvijas slimnīcas spēj uzņemt tik daudz pacientus, cik tās spēj," sacīja infektologs.

Par iespējamu pilnībā vakcinēto cilvēku klātbūtni skatītāju rindās Pasaules hokeja čempionātā, infektologs atzina, ka "jebkurš gājiens pretējā virzienā tikai attālina no normāla stāvokļa valstī." Jebkura pulcēšanās, īpaši, ja to starpā ir nevakcinēti cilvēki, novedīs pie papildu infekcijas riskiem, sacīja Dumpis, uzsverot, ka nav tik daudz cilvēku, kas ir pilnībā vakcinēti, kā arī tikai vakcinēto cilvēku piekļuve šādam pasākumam radītu jautājumus par vienlīdzību.

"Atļaujot vienu [pulcēšanos], pārējie jutīsies pamatoti apdalīti – es neredzu iespēju, kāpēc kaut kas ir jāver vaļā, un kaut kas ir atkal jāver ciet. Mums ir palikuši pāris mēneši līdz situācijas normalizēšanai, un ir jānosargā mūsu slimnīcas – es to saku kā slimnīcas ārsts," Rīta panorāmā sacīja infektologs Uga Dumpis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!