Foto: LETA
Tā dēvēto "Rīdzenes sarunu" daļa, kas publicēta žurnālā "Ir", nekad nav bijusi prokuratūras rīcībā, intervijā LTV apgalvo Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers

Vai žurnālā "Ir" publicētās tā sauktās oligarhu sarunas ir autentiskas – tas ir pirmais, kas jānoskaidro, Intervijā LTV sacījia Ēriks Kalnmeiers.

Intervijā viņš norāda, ka atklātībā nonākusī sarunu daļa ir daudz plašāka nekā tā, uz kuras pamata pirms sešiem gadiem tapa krimināllieta par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, naudas atmazgāšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

"Vismaz, kā man ir apliecinājis uzraugošais prokurors, nekad šādi jautājumi nav tikuši virzīti uz prokuratūru izskatīšanai. Tātad šī izmeklēšana ir apstājusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kādu iemeslu dēļ – es nevaru to atbildēt," pauda ģenerālprokurors.

"Tas tiks skaidrots – vai vispār krimināllietā šādas informācijas bija. Ja nebija un viņa ir objektīva, tad jautājums – kas un kādu iemeslu dēļ šo informāciju ir slēpis un nav nodevis izmeklēšanai?" norādīja Kalnmeiers.

"Pirmais solis ir tikt skaidrībā ar šo sarunu autentiskumu, tad KNAB pēc tam jau attiecīgi no tā, cik lielā apmērā šīs sarunas ir autentiskas, ir jāvērtē, vai ir saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, ja jā, tad ir jālemj jautājums par procesa uzsākšanu konkrētās epizodēs un jāizmeklē," sacīja ģenerālprokurors.

Ziņots, ka KNAB izvērtēs žurnāla "Ir" publikācijas par tā dēvētās oligarhu lietas sarunām un tad lems par turpmāko rīcību, pastāstīja KNAB preses pārstāve Laura Dūša.

Vēstīts, ka viesnīcā "Rīdzene" noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

Ceturtdien publicētajā rakstā lasāms, kā vietējie biznesmeņi-politiķi jau 2009. gadā kontrolēja laikrakstu "Diena" un izmisīgi domāja, kā turpmāk segt tēriņus un mainīt sev nevēlamos žurnālistus pret uzticamiem kadriem. Vienlaikus tiek pieprasīta arī nauda no valsts uzņēmumiem laikraksta "Neatkarīgā" finansēšanai.

Vienā no likumsargu ierakstītajām sarunām parādoties arī šā brīža zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kuram ar kompanjoniem piederot zemesgabals Rīgas ostā, kurš juridiski paslēpts "zem svešām famīlijām".

Tāpat, kā liecina "Ir" publikācijas, noklausītās sarunas viesnīcā "Rīdzene" atklāj tā saukto oligarhu ietekmi "Rīgas Tirdzniecības ostā", "airBaltic" un citos uzņēmumos, kā arī iespējamu politiskās ietekmes izmantošanu personīgo biznesa interešu īstenošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!