Foto: LETA

Amati jāatstāj visām amatpersonām, kas "izgaismojušās" oligarhu "dzīrēs" viesnīcas "Rīdzene" numuriņos, portālam "Delfi" vērtē žurnāla "Ir" galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Kā iepriekš ziņoja "Ir", tā sauktajā oligarhu lietā noklausītās politbiznesmeņa Aināra Šlesera sarunas liek apšaubīt likumsargu darba kvalitāti un lēmumu šo lietu izbeigt. Žurnāls tika publicējis daļu sarunu atšifrējumu, kas iegūti "no avotiem, kas lūdz savu identitāti neatklāt".

"Oligarhu lietas" kontekstā tika minēti Šlesers, Ventspils mērs Aivars Lembergs un Andris Šķēle. Šleseru turēja aizdomās par tirgošanos ar ietekmi, lēmumu pieņemšanu sev slēpti piederošu uzņēmumu labā, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, Lembergu – par tirgošanos ar ietekmi, bet pret Šķēli kriminālprocess vispār netika vērsts.

""Rīdzenes" sarunas atklāj, kā ietekmīgi politiķi Latvijā izmantojuši varu savtīgam labumam – atrodoties politikā, bīdījuši to biznesu intereses, kuros paši slēpti saimnieko. Lai gan sarunas notikušas pirms vairākiem gadiem, daudzi to personāži joprojām ir politikā un viņu vērtības diezin vai ir mainījušās. Sapuvis ābols nevar pēkšņi kļūt par ābeļziedu. Tāpēc uzskatu, ka amati jāatstāj visām amatpersonām, kas izgaismojušās šajās oligarhu "dzīrēs" "Rīdzenes" numuriņos – gan politiķiem, gan valsts uzņēmumu vadītājiem," sacīja Ločmele.

Viņa arī skaidro, ka redakcija nolēmusi dažas sarunas, kurās ir iesaistīti joprojām politikā ietekmīgi smagsvari, tādi kā Lembergs, publicēt arī izvērstā apjomā portālā.

"Manuprāt, amati jāatstāj arī tām amatpersonām, kas sešu gadu garumā nav tikuši galā ar "oligarhu lietas" pierādījumu vākšanu un apsūdzību, ieskaitot visaugstāko līmeni – ģenerālprokuratūras vadību. Nezinu, kāds ir iemesls šim nevarīgumam, bet valsts interesēs noteikti ir darbspējīgs KNAB un prokuratūra, nevis parodija par likuma varu. Latvija būs droša, stipra un labklājīga valsts visiem pilsoņiem tikai tad, ja tā būs tiesiska," norāda žurnāla galvenā redaktore.

Viņa piebilst, ka šo ceturtdien tiks publicēta noklausīto sarunu nākamā daļa.

"Šo ceturtdien laižam žurnālā otro sarunu turpinājumu – tas būs veltīts politikai, darbam Rīgas domē, Saeimā, prezidenta vēlēšanām. Pēc nedēļas – par mediju kontroli. Princips būs tāds pats kā ar pirmo daļu par politbiznesu – pamatīgs raksts žurnālā, audio faili, dažas tiešām nozīmīgas sarunas ar atslēgas personāžiem pilnā versijā," sacīja Ločmele.

Jau ziņots, ka lēmums izbeigt tā saukto "oligarhu lietu" bija pamatots, uzskata jaunais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Jēkabs Straume. Straume atzina, ka kopumā sajūta par šo lietu "ir ļoti bēdīga" - lieta sākās ļoti skaļa, viss liecināja, ka ir indikācijas par ļoti skaļiem noziegumiem un pat par valsts nozagšanu, bet lietas novešanai līdz galam ir jāsavāc pierādījumu bāze, bet tas nenotika. Iemesli tam bijuši dažādi, tostarp informācijas noplūdes par izmeklēšanu.

Tas, vai šo lietu var un vajadzētu atjaunot, esot prokuratūras kompetencē, stāstīja Straume, gan atzīstot, ka "lēmums [izbeigt lietu] tomēr bija pamatots".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!