Foto: F64

Ārlietu ministrija (ĀM) guvusi apstiprinājumu, ka šobrīd Latvijas pilsoņa veselībai, drošībai un dzīvībai briesmas nedraud, portāls "Delfi" uzzināja ministrijā.

ĀM arī informē, ka 24. jūlijā Latvijas pilsonim, kuru 19. jūlijā Irānas varasiestādes kopā ar citiem tankkuģa "Stena Impero" jūrniekiem aizturēja Hormuza šaurumā, tikusi nodrošināta iespēja sazināties ar tuviniekiem.

Jau vēstīts, ka Irānas varasiestādes 19. jūlijā Hormuza jūras šaurumā ir aizturējušas kuģi "Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs, un uz kura ir arī viens Latvijas valstspiederīgais. Kopumā uz kuģa ir 23 apkalpes locekļi.

Teherāna apgalvoja, ka kuģis sadūries ar Irānas zvejas kuģi un pēc tam izslēdzis savus raidītājus un nav atbildējis uz zvejas kuģa palīgā saucienu. Irāna arī apgalvoja, "Stena Impero" kuģojis pa Hormuza šaurumu nepareizā braukšanas virzienā.

Londona uzskata šos apgalvojumus par nepatiesiem un pieprasījusi kuģi atbrīvot.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir sazinājies ar Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārlietās un drošības politikas jautājumos Federiku Mogerīnī un Apvienotās Karalistes ārlietu ministru Džeremiju Hantu, lai vienotos par ciešu koordināciju un ES Ārlietu dienesta atbalstu, lai panāktu Latvijas valstspiederīgā atbrīvošanu.

Tāpat Latvija vērsās pie Irānas, prasot nekavējoties atbrīvot Latvijas valstspiederīgo un pārējo kuģa apkalpi.

Ņemot vērā, ka Latvijai nav vēstniecības Irānā, Latvijas ĀM ir lūgusi Somijas vēstniecību Teherānā iesaistīties, lai nodrošinātu konsulāro palīdzību aizturētajam Latvijas pilsonim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!