Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irbes jūras šaurumā no pirmdienas līdz 14. novembrim NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa rīkos mācības, kuras uzdevums ir pilnveidot grupas un Baltijas valstu jūras eskadras vienību iemaņas mīnu iznīcināšanas operācijās, kā arī atrast kara laikā atstātos sprādzekļus Baltijas jūrā, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Mācībās "Hod ops" piedalīsies Dānijas fregate "Thetis", Norvēģijas mīnu traleris "Rauma", Apvienotās Karalistes mīnu iznīcinātājs "Cattistock", Nīderlandes mīnu meklētājs "Urk", Vācijas mīnu licējs "Weilheim" un Latvijas mīnu kuģis "Tālivaldis". Savukārt no Baltijas valstu jūras eskadras ("Baltron") mācībās piedalīsies Latvijas štāba un apgādes kuģis "Virsaitis", mīnu kuģis "Rūsiņš" un Ūdenslīdēju komanda, kā arī Lietuvas Jūras spēku mīnu meklētājs "Skalvis".

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no četrām NATO pastāvīgajām Jūras spēku grupām. NATO pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku jūras komponenti, kas darbojas kā tūlītējas reaģēšanas spēki.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena no divām alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai, un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā spēj nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Latvijas bruņotie spēki NATO 1.pastāvīgajā jūras pretmīnu grupā piedalās kopš 2007. gada. 2017. gada jūnijā Latvijas Jūras spēki pirmo reizi pārņēma NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandvadību, nodrošinot ne tikai NATO kuģu grupas štāba darbību, bet arī štāba kuģi "Virsaitis" dalībai grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!