Foto: DELFI
Pateicoties lielākam vēlēšanu iecirkņu skaitam Īrijā, sestdien gaidāmajās Saeimas ārkārtas vēlēšanās varētu piedalīties vairāk cilvēku nekā pērn oktobrī, kad notika 10.Saeimas vēlēšanas, atzina portāla "baltic-ireland.ie" galvenā redaktore Laima Ozola.

Vēlētāju aktivitāte Īrijā, kur darba meklējumos pārcēlušies tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju, līdz šim notikušajās vēlēšanās nav bijusi augsta. Pērn oktobrī, kad tika vēlēta 10.Saeima, uz vienīgo izveidoto iecirkni Īrijā devās nepilns tūkstotis – 881 – balsstiesīgo, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) dati.

"Šoreiz vēlētāju aktivitāte būs nedaudz augstāka. Kaut vai tāpēc, ka šoreiz salā būs trīs iecirkņi – divi republikā un viens Ziemeļīrijā," informēja Ozola.

Taču, pēc viņas vārdiem, balsotāju skaita krass pieaugums tomēr nav gaidāms. "Kopējais noskaņojums liek domāt, ka sestdien būsim par kripatiņu aktīvāki, protams, ja atkal kāda [viesuļvētra] "Katja" nenāks pār Īriju, kas apgrūtinās nokļūšanu vēlēšanu iecirkņos," atzina Ozola.

CVK statistika par 10.Saeimas vēlētāju aktivitāti ārzemēs liecina, ka no ārzemēs izveidotajiem 64 vēlēšanu iecirkņiem tika saņemti 12 925 tūkstoši derīgu vēlēšanu zīmju.

Jau vēstīts, ka CVK vadītājs Arnis Cimdars otrdien intervijā LNT prognozēja, ka balsotāju skaits starp ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem varētu pieaugt.

Viņš atgādināja, ka ārvalstīs kopumā izveidoti 77 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem vismaz puse izvietoti tieši pēc vietējo latviešu kopienu iniciatīvas. Tas nozīmē, ka tautieši ir ne tikai gatavi balsot, bet arī strādāt iecirkņos un skaitīt balsis.

Viņaprāt, šāda gatavība iesaistīties jau vēlēšanu sagatavošanas procesā un to nodrošināšanā ir nopietns rādītājs, ka varētu pieaugt arī balsotāju aktivitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!