Foto: PantherMedia/Scanpix
Īrijas tiesa pieprasījusi sociālā dienesta paskaidrojumus par palīdzības nesniegšanu piecu bērnu mātei no Latvijas, vēsta laikraksts "The Argus".

Dundalkas tiesas priekšā 2010.gadā stājās piecu bērnu māte no Latvijas, kura pieķerta zogam pārtiku, mājsaimniecības preces un apģērbu no vairākiem Dundalkas veikaliem, vēsta Īrijas latviešu ziņu portāls "Baltic Ireland".

28 gadus vecā Guna Ļevčenkova tiesā sacīja, ka viņa zagusi depresijas iespaidā un nepieciešamības pabarot un apģērbt bērnus dēļ, jo sievietes vienīgie ienākumi ir aptuveni 50 eiro mēnesī, ko viņa saņem pabalstos no Latvijas.

Pagājušā gada martā Dundalkas apgabala tiesas tiesnesis Viljams Hamils uzdeva Īrijas sociālajiem dienestiem izmaksāt Ļevčenkovai pabalstu 600 eiro apmērā.

Kopš tā laika Ļevčenkovas lietas izskatīšana tiesā atlikta vairākas reizes, jo tiesnesis no atbildīgajām iestādēm nav saņēmis skaidru pamatojumu, kāpēc Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonei, kura audzina piecus bērnus, Īrijā netiek sniegta nekāda sociālā palīdzība.

Šonedēļ notikušā tiesas sēdē tiesnesis Hamils pauda sašutumu par sociālā dienesta attieksmi pret piecu bērnu māti, jautājot, vai tiešām viņam jāieliek sieviete cietumā, lai dienests uztvertu nopietni draudus bērnu labklājībai.

Kā tiesā skaidroja apsūdzētās advokāts Šons T. O'Reilijs, viņa kliente trīs reizes ir saņēmusi papildu labklājības maksājumus, katru 600 eiro apmērā, bet visus turpmākos palīdzības lūgumus sociālais dienests noraidījis.

Iestādes pārstāvji ir pauduši nostāju, ka šis nav bērnu aizsardzības jautājums, neskatoties uz informāciju, ka viņu māte Guna Ļevčenkova pagājušajā gadā nelegāli strādājusi lauku saimniecībā Lutā, par darbu atalgojumā saņemot kartupeļus, burkānus un kāpostus. Citu ienākuma avotu sievietei nav.

Tiesnesis pieprasīja, lai sociālā dienesta vadība nākamajā nedēļā ierastos tiesā un sniegtu paskaidrojumus, kāpēc sievietei nav sniegta palīdzība.

Sieviete tiesā atzina savu vainu zādzībās un izplūda asarās, kad tika aprakstīta viņas dzīves situācija.

Advokāts informēja tiesu, ka pēdējo mēnešu laikā nosūtījis 13 vēstules sociālajam dienestam un saņēmis četras atbildes, kurās dienests uzstāj, ka bērnu labklājība nav apdraudēta.

Probācijas dienesta ziņojumā atzīmēts, ka Ļevčenkovai nav redzamu ienākumu avotu, un arī tiesnesis piekrita, ka sieviete ir ārkārtēji grūtā situācijā, tādēļ, pēc viņa domām, ir "grūti paredzēt, vai viņa atkal nepārkāps likumu".

Advokāts informēja, ka saistībā ar sociālo dienestu lēmumu atteikt pabalstu izmaksu ir iesniegta apelācijas sūdzība un atbilde uz to sagaidāma līdz šā mēneša beigām.

Aizstāvis informēja, ka vienīgais sociālā dienesta piešķirtais atbalsts ģimenei ir bērniem izsniegtās medicīnas kartes.

Ziemassvētkos kāda labdarības organizācija ģimenei noorganizējusi elektrības rēķina apmaksu, taču šobrīd atkal parāds kopā ar īres maksu ir sasniedzis 500 eiro, atklāja advokāts.

Advokāts atzina, ka viņa kliente visu laiku ir strādājusi gadījumu darbus nelegāli - gan lauku saimniecībā, kur par darbu saņēmusi dārzeņus, gan lasot gliemežus.

Tiesnesis Viljams Hamils pauda sašutumu par situāciju, atzīstot, ka vienīgais veids, kā viņš varētu atrisināt Ļevčenkovas jautājumu, ir "apcietināt māti, lai kāds kaut ko darītu".

Sociālo dienestu pārstāvošais jurists tiesā apgalvoja, ka dienesta pārstāvji divreiz apmeklējuši Ļevčenkovu mājās un nav konstatējuši nekādus draudus bērnu labklājībai. Tomēr tiesnesis pieprasīja sociālā dienesta vadībai nākamajā nedēļā ierasties tiesā, lai sniegtu paskaidrojumus par šo lietu.

Dundalkas tiesas tiesnesis Viljams Hamils iepriekš apsūdzētajai piedāvāja atgriezties Latvijā, taču sieviete labāk vēlas palikt Īrijā, jo Latvijā viņas situācija nav bijusi labāka. Bērnu tēvs arī ir bezdarbnieks un valsts pabalstus nesaņem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!