Foto: LETA

Valsts kontrolieris Rolands Irklis neredz iemeslus nerevidēt Saeimas tēriņus, bet šādu lēmumu var pieņemt tikai deputāti, jo patlaban Valsts kontrolei šāda revīzija ir liegta.

Trešdien, 7. decembrī, Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija tikās ar Irkli, lai runātu par Valsts kontroles darbu, līdzšinējo sadarbību un priekšlikumiem nākotnei.

Deputāte Skaidrīte Ābrama (P) norādīja, ka Irklis jau iepriekš izteicies, ka būtu revidējama arī Saeima, tāpēc viņa vēlējās zināt, vai valsts kontrolieris joprojām uzskata, ka Saeima būtu revidējama.

Irklis atbildēja, ka viņš uz šo jautājumu atbildējis stājoties amatā pirms diviem un viņa domas nav mainījušās.

Revīzijas iestādes vadītājs informēja, ka patlaban revidēt Saeimu liedz Valsts kontroles likums, kurā ir teikts, ka "Valsts kontrole neveic revīziju Saeimā". Tāpat būtu nepieciešamas izmaiņas Saeimas kārtības rullī, kas patlaban nosaka, ka "Saeimas grāmatvedību, izdevumu lietderību, likumību un gada pārskatus pārbauda Publisko izdevumu un revīzijas komisija".

Irklis norādīja, ka 13. Saeimā bijis mēģinājums veikt izmaiņas Saeimas kārtības rullī, atļaujot Valsts kontrolei revidēt Saeimu, tomēr šīs izmaiņas netika pieņemts. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja šī Saeima tomēr vēlas, lai parlaments tiktu revidēts, tad deputātiem vajadzētu lemt par Saeimas kārtības ruļļa izmaiņām.

"Viss atkarīgs no tā, vai šī Saeima pārņems kārtības ruļļa skatīšanu. Tā ir deputātu izvēle. Ja deputāti lems, ka Saeima ir jārevidē, mēs to darīsim," sacīja valsts kontrolieris.

Viņš arī piebilda, ka gadījumā, ja Valsts kontrole revidētu Saeimu, revīzija neattiektos uz likumdošanas procesu un deputātu darbu, bet gan tiktu veikta "klasiska finanšu revīzija par Saeimas tēriņu pareizību un likumību".

Saeimas komisija šo jautājumu tālāk neattīstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!