Foto: stock.xchng

Daudzi latvieši, kas pašlaik dzīvo un strādā Īrijā, tuvākajos gados atgriezīsies Latvijā, līdzīgi kā tas savulaik notika ar Īrijas iedzīvotājiem, kas labākas dzīves meklējumos bija devušies uz ārvalstīm, šādu pārliecību ceturtdien "Lattelecom" starptautiskā konferencē "Ko dāvināt Latvijai simtgadē?" pavēstīja īru ekonomikas komentētājs Marks Kolmans (Marc Coleman).

Viņš norādīja, ka Īrijā patlaban dzīvo 40 tūkstoši latviešu, 30 tūkstoši lietuviešu un igauņu. "Mēs esam gandrīz Baltijas valsts," jokojot teica ekonomists.

"Labā ziņa ir tā, ka pēc dažiem gadiem daudzi latvieši atgriezīsies Latvijā ar naudu un jaunām prasmēm, un jūs redzēsiet tā pozitīvo ietekmi. Mēs to piedzīvojām Īrijā pirms 30 gadiem ‒ ļaudis devās prom un tad atgriezās," sacīja Kolmans, kura teiktais izpelnījās aplausus zālē.

Diskusijā piedalījās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš atzina, ka izbraukušo Latvijas iedzīvotāju skaita ziņā Latvijas vēstniekus Īrijā un Anglijā varētu uzskatīt jau par palielu pilsētu mēriem un šī situācija ir jārisina. "Jāstrādā ne tikai pie reemigrācijas plāna, bet pie tā, kā panākt, lai uz Latviju brauc un šeit dzīvo izglītoti, prasmīgi cilvēki," viņš pastāstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!