Foto: Publicitātes foto

Augustā Itālijā aizmuguriski notiesāta un apcietināta mūziķe no Latvijas – Dženifere Rumpāne – par pārkāpumu, kas pieļauts pirms sešiem gadiem, kad viņa kļūdaini esot nosaukusi savu vārdu sabiedriskā transporta kontrolei, savā kontā sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. Politiķis norādījis, ka viņa partijas biedrs Saeimas deputāts Armands Krauze šo jautājumu rosināšot skatīt parlamenta Ārlietu komisijā.

Tagad, pēc sešiem gadiem, Rumpāne par to notiesāta pašai nezinot un ievietota cietumā, raksta Tavars. Viņš arī norādījis, ka iepriekš vairākkārt runāts ar Dženiferes māti, kura lūgusi palīdzību.

Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševiča (JV) "Facebook" apstiprinājusi, ka ministrija strādā ar minēto konsulārās palīdzības lietu kopš šā gada 20. augusta.

"No Itālijas policijas tika saņemta informācija par mūsu valstspiederīgās apcietināšanu. Vēstniecība Itālijā joprojām cieši sadarbojas ar personas advokāti, kā arī uztur saziņu ar pašu apcietināto personu. Kā tas notiek vienmēr šādos gadījumos, ĀM pārliecinās un turpina pievērst pastiprinātu uzmanību, ka tiek ievērotas mūsu valstspiederīgā tiesības," norādījusi politiķe.

Savukārt Tavars raksta, ka, pēc pieredzes spriežot, "ja nebūs sabiedrības atbalsta, Dženiferei būs vēl ilgi jāatrodas apcietinājumā".

Viņš arī min Dženiferes drauga Dina Sumeraga ierakstu, kurš notikumus izklāstījis, sākot no 19. augusta, kad Santanjello pilsētas klostera viesnīcā "Domus San Vincenzo" iebraukušas divas policijas ekipāžas. Mūķenes palūgušas Rumpāni "nonākt uz recepciju ar pasi. Policisti, neuzrādot ne savas apliecības, ne arī kādus dokumentus, palūdza Dženiferei sēsties mašīnā, lai brauktu viņiem līdzi. Uz jautājumu kādēļ, tika saņemta atbilde – nekas nopietns, tikai pārbaude, drīz tiksiet atpakaļ. Man braukt līdzi policijas mašīnā viņi aizliedza, teica, lai neuztraucos," rakstījis Sumerags.

Policisti kopā ar mūziķi aizbraukuši. Sumerags apraksta savu ceļu līdz policijas iecirknim, "ielavīšanos" teritorijā un raudošās draudzenes atrašanu. Savukārt policisti viņam paziņojuši, ka "steidzīgi vedīs Dženiferi uz cietumu, bet vēl viņa var paspēt piezvanīt valsts nozīmētam advokātam, ko viņa izdarīja, bet advokāte negrasījās uzreiz braukt palīdzēt, tad es palūdzu ar viņu parunāt. Telefona sarunā sapratu, ka īsti nav ieinteresēta un pēc pāris dienām varot pieslēgties lietai. Tikmēr jau policisti gatavojās Dženiferi vest uz cietumu, kam viņa galīgi nebija gatava".

Sumerags minējis, ka viņš no policistiem uzzinājis, kādēļ draudzene apcietināta uz gadu, proti, 2014. gadā viņa braukusi bez biļetes sabiedriskā transportā un nav atklājusi savu identitāti. Vēlāk Sumerags dažādi centies aizturētajai draudzenei palīdzēt, piegādāt nepieciešamās lietas, gaidījis pie cietuma, cerot, ka viņu drīz atbrīvos, savukārt Latvijas vēstniecībā Itālijā viņam nevienu neesot izdevies sazvanīt – bijis pieslēgts automātiskais atbildētājs.

Tālāk viņš esot devies uz Romas lidostu, "pa ceļam nolīgstot Dženiferei labu advokāti, ko ieteica draugi". "Asociatīvi viss šis notikums man atgādināja cilvēka nolaupīšanu kādā no Āfrikas valstīm. Tāda sajūta, ja manis nebūtu blakus, cilvēks bez sakariem vienkārši pazūd. Ne vecāki, ne tuvinieki neko nezina, jo telefons konfiscēts un tu esi ieslodzīts svešā valstī cietumā. Nu jau ir pagājis vairāk par mēnesi, kopš Dženifere atrodas Dienviditālijas cietumā, advokāte strādā, bet nepieciešamas sabiedrības atbalsts, lai viņa varētu atgriezties Latvijā," minēts Sumeraga ierakstā, ar ko dalījies Tavars.

Tikmēr Kalniņa-Lukašēviča savā komentārā minējusi arī ĀM piebildi: "vienlaikus jānorāda, ka konsulārās palīdzības sniegšana ir tieša un individuāla, tādēļ publiski nevaram komentēt konkrētas lietas un apstākļus, tomēr vēlamies pieminēt, ka vēstniecība ir bijusi saziņā arī ar Dinu Sumeragu. ĀM aicina visus valstspiederīgos, kuri uzturas ārvalstīs, ievērot attiecīgās valsts likumus. Ja persona ārvalstīs nonāk ārkārtējā situācijā un ir nepieciešama konsulārā palīdzība, aicinām zvanīt jebkurā diennakts laikā pa tālruni +371 26 337711."

"Facebook" lietotāji steiguši komentēt Tavara ierakstu, apšaubot, vai minēta visa patiesība par notikušo, ka nevis kļūdaini nosaukts vārds, bet norādīta citas personas identitāte, kā arī atzinīgi novērtējot paši savu saskarsmi ar Itālijas tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem.

Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, Rumpāne plašākai sabiedrībai kļuva zināma pirms vairākiem gadiem, kad viena no viņas dziesmām iekļuva "Radio SWH" veidotā raidījuma "Priekšnams" topā. Viņa Itālijā studējusi džeza klavierspēli.

Kā raksta portāls "jauns.lv", atsaucoties uz tā rīcībā esošo Itālijas tiesas spriedumu, 2019. gada 15. janvārī, izskatot lietu tiesā, Rumpāne aizmuguriski notiesāta par to, ka viņa iepriekš pieķerta sabiedriskajā transportā bez biļetes. Nobijusies, ka konservatorijā var būt nepatikšanas, viņa esot samelojusi, ka nav līdzi dokumentu, tāpēc aizpildījusi anketu, nosaucot sevi par Annu Ivanovu no Krievijas.

Izsaukta policija, un likumsargs paskaidrojis, ka būs jābrauc uz iecirkni, lai noskaidrotu personību. Pēc tā Rumpāne tomēr uzrādījusi pasi un atlaista ar brīdinājumu, lai tā vairs nedarot – viņai neesot iedota soda kvīts. Itālijā melošana policijai un karabinieriem par savu identitāti ir krimināli sodāms noziegums, tāpēc tajā pašā dienā ierosināta izmeklēšana. 2016. gada februārī tā pabeigta un lieta nosūtīta uz tiesu.

Uz sēdi uzaicināts gan biļešu kontrolieris, gan policists, kuri apstiprinājuši notikumu gaitu, un tiesa, uzskatot, ka Rumpānes vaina pilnībā pierādīta, piespriedusi viņai 18 mēnešus cietumsoda, samazinot to par trešdaļu, līdz 12 mēnešiem.

"jauns.lv" citē Rumpānes māti, kura apgalvojusi, ka ne meita, ne ģimene neko par to nav zinājušas. "Nesaprotu, kā tā var būt, ja pēc tā 2014. gada notikuma meita Itālijā mācījās vēl piecus gadus un visi dzīvokļu īpašnieki, pie kuriem viņa mitinājās, oficiāli to valsts iestādēs bija reģistrējuši, uzrādot meitas dokumentus," pārsteigumu nav slēpusi Rumpānes māte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!