Foto: Shutterstock
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa vēl pagājušā gada izskaņā nolēmusi izbeigt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret kādu vīrieti, kurš sodīts par braukšanu alkohola reibumā pēc tam, kad Rīgas pašvaldības policists pavēlējis viņam pārvietot neatļautā vietā stāvēšanai novietoto automašīnu.

Jau ziņots, ka Rīgas pašvaldības policija sākusi dienesta pārbaudi par divu policistu rīcību, ļaujot iereibušam autovadītājam pārvietoties ar savu automašīnu, kura bija novietota stāvēšanai neatļautā vietā.

Tiesas spriedums liecina, ka 20. oktobrī likumsargi noformējuši administratīvā pārkāpuma protokolu pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 panta 4. daļas. Šajā daļā paredzēta atbildība par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Protokolā norādīts, ka 20. oktobra rītā sodītais vīrietis vadījis savu automašīnu pa Strēlnieku laukumu Rīgā, atrodoties alkohola reibumā. Minimālā alkohola koncentrācija asinīs bijusi 2,58 promiles.

Sodītais tiesas sēdē norādījis, ka vainu neatzīst, kā arī to, ka gulējis automašīnā, jo bija lietojis alkoholu, un nodoma vadīt automašīnu viņam neesot bijis. Pašvaldības policisti likuši viņam braukt, izprovocējuši pārvietot automašīnu, kaut nepārprotami bija redzams, ka viņš ir stiprā alkohola reibumā. Pēc pašvaldības policijas rīkojuma vīrieti iedarbinājis auto un pabraucis dažus metrus, pēc tam auto apturējis, jo viņam nav bijis nodoma braukt.

Tiesas sēdē aplūkots notikuma vietā uzņemtais videoieraksts.

Novērtējusi pierādījumus, kā arī sodītā un pašvaldības policista sniegtās liecības sēdē, tiesa uzskata, ka sodītā vīrieša darbībās nav saskatāms viņam piemērotā administratīvā pārkāpuma sastāva, jo viņam nebija nodoma vadīt automašīnu alkohola reibumā. Tiesa secinājusi, ka no lietas materiāliem pievienotā videoieraksta, kā arī sēdē sniegtajām liecībām pierādīts, ka automašīna stāvēja Strēlnieku laukumā un vīrietis tajā gulējis, transportlīdzekli nevadot. Tāpat no viedoieraksta skaidri noprotams, ka policijas darbiniekam uzreiz bijušas aizdomas, ka automašīnā esošā persona ir alkohola reibumā, un policistu nodoms bijis nevis dot iespēju novērst pārkāpum, proti, stāvēšanu neatļautā vietā, bet provocēt personu braukt alkohola reibumā.

Tiesa norāda, ka likums Par policiju nosaka, ka policijas darbinieks ir valsts varas pārstāvis, un likumīgās prasības un rīkojumi, kas doti dienesta pienākumu pildīšanas laikā, visām personām obligāti jāizpilda.

Tiesa lēmusi lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret mašīnā gulējušo vīrieti par braukšanu alkohola reibumā izbeigt. Spriedums stājies spēkā.

Savukārt Rīgas pašvaldības policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka dienesta pārbaude pret pašvaldības policistu, kurš provocēja vīrieti braukt, joprojām turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!