Augstākās tiesas Senāts piektdien nolēma izbeigt tiesvedību ASV pilsoņa Romana Molčadska sūdzībā par lēmumu, ar kuru viņš iekļauts to ārzemnieku sarakstā, kuriem aizliegts ieceļot Latvijā.
Augstākās tiesas Senāta šodienas lēmums nav pārsūdzams.

Pērnā gada oktobrī iekšlietu ministrs, pamatojoties uz SAB lūgumu, ir nolēmis iekļaut 1971.gadā dzimušo Molčadski to nevēlamo personu sarakstā, kurām aizliegts ieceļot Latvijā. Molčadskis šo lēmumu ir pārsūdzējis Augstākajā tiesā.

Izbeigt tiesvedību šajā lietā tiesu lūdza Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora vietnieks Uldis Dzenītis. Viņš norādīja, ka piektdien stājušies spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, kas nosaka, ka lēmums par personas iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā, kas pieņemts, balstoties uz valsts drošības iestāžu izlūkošanas un pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūtu informāciju, un to apstiprina ģenerālprokurora atzinums, nav pārsūdzams un ir galīgs.

Tā kā lēmums par Molčadska iekļaušanu melnajā sarakstā tika pieņemts, balstoties tieši uz drošības institūciju izlūkošanas un pretizlūkošanas darbību rezultātā iegūtu informāciju, tiesai ir jāizvērtē iespēja izbeigt tiesvedību šajā lietā, teica Dzenītis.

Ģenerālprokuratūras pārstāve, Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļas virsprokurore Māra Usāne tiesas sēdē apstiprināja, ka prokuratūra ir atzinusi, ka informāciju par Molčadski SAB ir ieguvis izlūkošanas un pretizlūkošanas ceļā un, pamatojoties uz to, iekšlietu ministrs iekļāva viņu melnajā sarakstā.

Savukārt Molčadska pārstāvis tiesā, zvērināts advokāts Viesturs Ločmelis lūdza tiesu neizbeigt tiesvedību šajā lietā. Viņš norādīja, ka grozījumi Imigrācijas likumā stājušies spēkā tikai piektdien, savukārt lēmums par Molčadska iekļaušanu melnajā sarakstā tika pieņemts pērnajā gadā. Viņš arī uzsvēra, ka lēmums par ASV pilsoņa iekļaušanu personu sarakstā, kurām aizliegts ieceļot Latvijā, ir pārsūdzēts tiesā pirms grozījumu Imigrācijas likumā stāšanos spēkā.

Dzenītis žurnālistiem pēc tiesas sēdes norādīja, ka Molčadskis ir bijis" SAB uzmanības lokā", taču viņš atturējās stāstīt plašāk par iemesliem, kāpēc šī persona tika iekļauta melnajā sarakstā. Savukārt Ločmelis žurnālistiem teica, ka viņa klients nezina, kāpēc SAB ir lūdzis iekļaut to ārzemnieku sarakstā, kuriem aizliegts ieceļot Latvijā.

Molčadska pārstāvis pieļāva iespēju, ka jau tuvākajā laikā viņš varētu vērsties ar prasību Satversmēs tiesā ar lūgumu izvērtēt grozījumu Imigrācijas likumā atbilstību Satversmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!