Foto: Kadrs no video

Ģenerālprokuratūra nolēmusi izbeigt kriminālprocesu, kas bija sākts pret publicistu Lato Lapsu saistībā ar žurnālista Leonīda Jākobsona elektroniskā pasta korespondences publicēšanu grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"", liecina Lapsas ceturtdien žurnālistiem izdalītais prokuratūras lēmums.

Ģenerālprokuratūra nolēmusi izbeigt kriminālprocesu, kas bija sākts pret publicistu Lato Lapsu saistībā ar žurnālista Leonīda Jākobsona elektroniskā pasta korespondences publicēšanu grāmatā "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"", liecina Lapsas ceturtdien žurnālistiem izdalītais prokuratūras lēmums.

Drošības policija (DP) nesen bija lūgusi Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Lapsu pēc Krimināllikuma 144.panta 1.daļas un 145.panta 1.daļas, taču Ģenerālprokuratūra nolēma kriminālprocesu izbeigt, jo Lapsas nodarījumā neesot noziedzīga nodarījuma sastāva. Minētie panti paredz atbildību par korespondences un pa elektronisko sakaru tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma pārkāpšanu un nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem.

Lēmumu iesaistītās puses var pārsūdzēt amatā augstākam prokuroram.
Lapsas, Agneses Margēvičas un Kristīnes Jančevskas grāmata "Cits ķēķis: zem likumīgā "jumta"" tika izdota 2011.gadā.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka apstiprināja, ka kriminālprocess ir izbeigts.

"Tas nozīmē, ka prokuratūra divus gadus pacietīgi ir noskatījusies, kā DP īsteno politisko pasūtījumu, taču beidzot ir apnicis un arī šis safabricētais kriminālprocess ir beidzies. Es darīšu visu iespējamo, lai pārskatāmā nākotnē tiktu publiskoti šīs lietas materiāli, kuri uzskatāmā veidā parāda, kā DP strādā un kādus likumus tā ievēro," ceturtdien speciāli sasauktajā preses konferencē pie DP ēkas paziņoja Lapsa.

Viņš arī apgalvoja, ka minētā kriminālprocesa izmeklēšanas laikā esot saticies ar kādu cilvēku, kurš stādījies priekšā kā DP darbinieks un piedāvājis acīmredzami noziedzīgā veidā lietu izbeigt apmaiņā pret pakalpojumiem - ziņu sniegšanu par noteiktiem cilvēkiem un publikācijām. Sarunu Lapsa diktofonā neesot ierakstījis, taču kopš tās reizes publicista princips esot vienkāršs - ja ir darīšana ar DP, tad diktofons jālieto obligāti.

DP šorīt paziņoja, ka vakar Lapsa tika īslaicīgi aizturēts DP ēkā un vēlāk nodots Valsts policijai (VP). Lapsa tika aizturēts, jo pastāvēja aizdomas, ka viņš mēģina atkārtoti veikt audio ierakstu un nepakļāvās DP amatpersonu likumīgajām prasībām. Tāpat viņš turpinājis veikt DP amatpersonu fotografēšanu un viņu foto publicēšanu.

Lapsa preses konferencē skaidroja, ka fotografēšanas un filmēšanas sākusies pēc tam, kad kolēģe Margēviča mikroblogošanas vietnē "Twitter" informējusi par DP darbiniekiem, kas braukā ar lepniem BMW un nodarbojas ar "jumtošanu".

"Jumtošanu" Lapsa nevarot pārbaudīt, taču automašīnas pārbaudīt varot. Ņemot vērā, ka neviens normatīvais akts Lapsam kā Latvijas pilsonim neaizliedz jebkurā sabiedriskā vietā atrasties ar fotokameru, videokameru un diktofonu, Lapsa sācis pie DP "brīvajā laikā pa stundiņai, pa pusstundiņai" pastāvēt un pafilmēt. Pirmajā reizē pie viņa pienācis DP darbinieks, kurš nestādījies priekšā un nav varējis paskaidrot, kāpēc šāda filmēšanas nevarot notikt, tomēr nostājies priekšā kamerai un "cītīgi pusstundu stāvējis".

Pēc nedēļas atnākuši trīs policijas darbinieki un paziņojuši, ka pastāv "mistiski Ministru kabineta noteikumi", kas neļauj pie DP ēkas filmēt. No noteikumiem izriet, ka pastāv "kritiskās infrastruktūras kopums", taču šādi noteikumi neattiecas uz Latvijas pilsoni, kurš realizē savas tiesības, apgalvoja Lapsa. "Taču tur nekas nav rakstīts, ka nevar sabiedriskā vietā filmēt," uzsvēra publicists.

Lapsa solīja, ka nākamnedēļ filmēšana atsāksies un "pēc tam turpināsies vēl un vēl", kamēr būs guvis pilnīgu priekšstatu par drošībnieku automašīnām. Publicists arī vēlas gūt skaidrojumu, kāpēc vakar, kad viņš ieradies DP, lai nodotu iesniegumu, DP darbinieki stundu pirms darba beigām vienotā straumē devušies prom.

Vakar Lapsa ieradies DP, lai nodotu mutvārdu iesniegumus, un viņam līdzi bijis diktofons. Tad sākusies aizturēšana un viņam liegta advokāta palīdzība. Par šo konkrēto gadījumu Lapsa sūdzējies VP priekšniekam, ģenerālprokuroram un DP priekšniekam.

Jau ziņots, ka Lapsa trešdien DP ieradās pēc savas iniciatīvas un, ņemot vērā, ka DP darbiniekiem radās aizdomas par to, ka viņš veic slēptus nesankcionētus informācijas iegūšanas pasākumus, un tāpēc, ka viņš nepakļāvās DP likumīgajām prasībām, likumsargi viņu aizturēja.

Uz DP tika izsaukta VP, kuras kompetencē ir vērtēt administratīvo atbildību, proti, nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. VP Centra iecirknī sākta administratīvā lietvedība, lai pārbaudītu, vai Lapsas rīcībā ir saskatāmas administratīvā pārkāpuma pazīmes. VP ir saņēmusi viņa paskaidrojumus, kā arī iesniegumu, kurā Lapsa lūdz izvērtēt notikušā apstākļus un likumību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!