Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Policija, sadarbības partneri un brīvprātīgie izdarīja visu, ko varēja izdarīt, ņemot vērā apstākļus, dienestu rīcībā esošo informāciju un lokāciju – upi, kas ir ārkārtīgi sarežģīta un mānīga meklēšanas vieta, vērtējot pagājušajā nedēļā pazudušās piecgadīgās Evitas meklēšanas procesu, portālam "Delfi" norādīja Valsts policijā (VP).

"Delfi" jau rakstīja, ka piecgadīgā meitene Siguldas pludmalē pazuda svētdien, 26. jūnijā. Viņas meklēšanā tika iesaistīti gan brīvprātīgie, gan virkne atbildīgo dienestu un robežsardzes helikopters, kā arī meklēts kāds drona īpašnieks, kurš notikušo būtu varējis fiksēt, pārmeklēta Gauja un tuvējā apkaime. Meitene no upes tika izcelta otrdien, 28. jūnijā.

Meitenes māte portālam "Delfi" iepriekš pauda, ka pludmalē uz vietas neesot bijis pašvaldības policijas glābēju laivas, kā arī meklēšana neesot sākusies raiti, taču "Delfi" intervētie un arī notikumā iesaistītie cilvēki pauž krasi atšķirīgas versijas gan par vecāku rīcību, gan dienestu darbībām. No neoficiāliem avotiem zināms, ka iespējamais laiks, ko Inga pavadījusi, patstāvīgi meklējot pazudušo bērnu, varētu būt pat pusstunda.

Siguldas pašvaldības policijai gan ir sava versija par notikušo – vecākiem neesot bijis ne jausmas, uz kuru pusi pazudusī meitene varētu būt devusies. Tās priekšnieks Māris Riekstiņš portālam "Delfi" teica: "Sākotnēji atnāca informācija par bērnu, kurš ir nevis jāglābj, bet jāmeklē. Ir liela atšķirība – jāmeklē pazudis vai slīkstošs cilvēks." Tādēļ arī sākotnējā rīcība bijusi vērsta uz meitenes meklēšanu, nevis glābšanu ūdenī. "Uzskatu, ka reaģējām adekvāti un atbilstoši tai informācijai, kas bija mūsu rīcībā," teica Riekstiņš

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) portālam "Delfi" uz jautājumu, kā dienestā vērtē mazās meitenes meklēšanas procesu, sacīja, ka nevar izslēgt arī veiksmes nozīmi.

"Meklēšanas darbos upē Gauja Siguldas pusē bija gan komandas darbs, ko laika gaitā esam attīstījuši un noslīpējuši jau citos meklēšanas darbos, gan arī izmantojām mūsu rīcībā esošos tehniskos līdzekļus. Darbi veikti virs ūdens un aizdomīgās vietas arī pārmeklējot zem ūdens. Izmantojām mūsu rīcībā esošos tehniskos līdzekļus – eholotu un dronu. Šādi gadījumi parāda, cik svarīgs ir mūsdienīgi aprīkots glābšanas dienests, jo cilvēki var paveikt daudz, bet tomēr mūsdienu tehnoloģiju sniegtās iespējas ir neatsveramas mūsu darbā, īpaši tik sarežģītos zemūdens meklēšanas darbos," atklāja dienestā.

Toties "Bezvests.lv" "Delfi" norādīja, ka brīvprātīgie nekavējoties devās uz vietu, kur bērns pazuda. Meklētājiem pievienojās arī biedrības kinologi, kā arī tika piegādāti glābšanas torņi. Biedrībā arī atzīmēja, ka joprojām noris darbu izvērtējums, taču "Bezvests.lv" ir gatavi veikt sarežģītas meklēšanas operācijas.

Arī VP portālam "Delfi" norādīja, ka pēc katra šāda traģiska gadījuma policija veic situācijas izvērtējumu, lai saprastu, ko nepieciešams pilnveidot.

Ņemot vērā, ka atbildīgajiem dienestiem ir liela pieredze pazudušu personu meklēšanā, process bija paveikts profesionāli, operatīvi iesaistot plašus resursus gan no VP, gan glābšanas dienestu, gan arī brīvprātīgo puses.

VP arī atzīmēja, ka policijai ir ir plaša un profesionāla pieredze personu meklēšanā, kā arī ir izstrādāti algoritmi kā notiek meklēšana un kādas metodes un taktikas tiek izmantotas, kā notiek sadarbība ar citām iestādēm, kā tiek iesaistīti un koordinēti brīvprātīgie, kādi tehniskie līdzekļi tiek iesaistīti un tamlīdzīgi, kas atbilstoši katrai situācijai tiek pielāgoti.

Jau ziņots, ka meitenes māte un patēvs par Evitas atrašanu uzzinājuši no medijiem, viņi sacīja sarunā ar portālu "Delfi". Tāpat ziņots, ka meitenes māte uzskata – traģēdiju varēja novērst.

Traģiskais notikums pāršalca ne tikai Siguldu, bet teju visu Latviju – soctīklos tika izteikti dažādi, tostarp, ne visai glaimojoši minējumi gan par vecākiem, gan par situāciju ģimenē. Siguldas pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Kristīne Freiberga portālam "Delfi" apstiprināja, ka ģimene ir bijusi tās redzeslokā.

Pēc traģiskā notikuma Siguldas pašvaldība pludmali norobežoja, taču pēcāk tās darbību atjaunoja.

Savukārt, lai novērstu šādus gadījumus, pašvaldības policija solījusi izvērtēt nepieciešamās izmaiņas peldvietas uzraudzībā, ziņoja aģentūra LETA, bet pašvaldība paziņojumā medijiem informēja, ka tā nolēmusi iegādāties koplietošanas peldēšanas vestes, kuras ikviens vecāks varēs saņemt, atpūšoties Gaujas pludmalē un rūpējoties par savu bērnu drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!