Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Pirmdienas pusdienlaikā izdevies ierobežot svētdien Ādažu poligonā izcēlušos plašo ugunsgrēku, pastāstīja Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Viņš skaidroja, ka ugunsgrēks ir ierobežots un lokalizēts, un turpinās tā likvidācijas darbi.

Jaunķiķis piebilda, ka ugunsgrēka likvidācijas darbos piedalās gan VMD transports, gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) operatīvie transportlīdzekļi, kā arī iesaistījušies Nacionālie bruņotie spēki (NBS) un dzēšana notiek arī no gaisa. Nav zināms, cik ilgi dzēšanas darbi turpināsies, jo tas būs atkarīgs arī no laika apstākļiem.

VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks piebilda, ka vēl nav iespējams pateikt, cik liela platība ir izdegusi, tomēr platības precīza uzmērīšana tiek veikta. Nav zināms, vai platības precīzu uzmērīšanu šodien izdosies noslēgt, jo izdeguši daudzi hektāri meža zemes, viņš uzsvēra. Taču tuvākajās dienās izdegusī platība būšot zināma.

Jaunķiķis atzina, ka pagaidām ir pāragri spriest arī par ugunsgrēka izcelšanās iemesliem. "Tas ir militārais poligons, kurš ikdienā civiliedzīvotājiem ir slēgts. Mācības tajā notiek patstāvīgi. Apliecināt to nevar, bet pastāv iespēja, ka ugunsgrēks izcēlies mācību rezultātā," teica Jaunķiķis.

Tāpat viņš zināja teikt, ka saistībā ar notikušo policijā nav sākts kriminālprocess.

Pēc viņa teiktā, dabai nodarīto postījumu apmēru varēs noteikt krietni vēlāk. "Vienīgie reālie zaudējumi, ko var aprēķināt, ir par bojāgājušo koksni - augušajiem kokiem, taču šie zaudējumi vēl nav zināmi. Ir jāvērtē. Bieži vien gadās, ka ugunsgrēks "pārskrien" pāri, bet koki bojā neaiziet. Katrs gadījums ir individuāls, bet zaudējumi droši vien būs," teica Jaunķiķis.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā apliecināja, ka liesmas ir izdevies apdzēst, bet karavīri ar VMD atbalstu turpina dzēst gruzdošās vietas. Dzēšanas darbs tiek organizēts vairākās maiņās un iesaistīti ne tikai Latvijas karavīri, bet arī sabiedrotie. Vienā maiņā strādājot aptuveni 20 karavīri.

Tāpat piesaistīts NBS helikopters, kurš vienā reizē speciālā maisā var uzņemt aptuveni trīs tonnas ūdens.

Ministrijā vērsa uzmanību, ka poligons ir militāra teritorija, kur periodiski pēc kaujas šaušanām izceļas nelieli ugunsgrēki, kas uzreiz tiek apdzēsti. Patlaban ir grūti spriest, vai liesmas izcēlušās no šaušanas vai privātpersonu rīcības dēļ, jo poligona tuvumā ir arī privātas teritorijas, viņa norādīja.

Sestdienas vakarā pēc pēdējās šaušanas liesmas tika apdzēstas, taču svētdien atklājies, ka tomēr izcēlies ugunsgrēks. Ministrijā gan nedomā, ka ugunsgrēks izcēlies no degošā transportlīdzekļa, kas tika desantēts no ASV lidmašīnas.

Ugunsgrēks ietekmējis tikai starptautisko mācību "Saber Strike" šaušanas sadaļu konkrētajā poligona teritorijā. Mācības nav apturētas, taču nedaudz aizkavēsies gaisa atbalsta kontrolieru un iznīcinātāju iesaiste reālā kaujas šaušanā.

Kā ziņots, ugunsgrēks poligonā izcēlās ap svētdienas pusdienlaiku. Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta majore Mairita Senkevicina svētdien teica, ka atsevišķos laukumos deg virsāji, sausā zāle un sūnas. Viņa arī informēja, ka visas dienas garumā mācības ar kaujas munīcijas izmantošanu tika pārtrauktas.

Ugunsgrēka dzēšanas darbos arī svētdien iesaistījās VUGD, VMD, Gaisa spēku helikopters, Nacionālo bruņoto spēku, kā arī sabiedroto karavīri.

Savukārt Jaunķiķis apliecināja, ka liesmas izplatījušās tikai Ādažu poligona robežās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!