Pagājušās nedēļas nogalē mini zoodārza "Rozīte" pārstāvjiem izdevies sagūstīt un atvest atpakaļ emu, kurš vairāk nekā nedēļu skraidīja pa Rēzekni un apkārtni, pastāstīja zoodārza vadītāja Larisa Smule.

Video, kuros redzams gar dzelzceļa sliedēm un pa pilsētas ielām skrienošs lielākais Austrālijas putnu emu, sociālajos tīklos tika izvietoti pagājušās nedēļas nogalē. Operatīvajos dienestos apliecināja, ka to darbinieki nav bijuši piesaistīti emu meklēšanā vai sagūstīšanā.

Savukārt Smule apstiprināja, ka putns izbēdzis no mini zoodārza "Rozītes", jo apmeklētāji sagriezuši žogu aplokam, kur jaunais putns mitinājies. Trīs gadus vecais emu puika dzīvojis viens, jo nav varējis sadzīvot ar citiem sugas pārstāvjiem.

"Viņš ieskrēja mežā, es mēģināju viņu ķert, bet emu ātrums var sasniegt 70 kilometrus stundā. Tad viņš skrēja blakus vilcienam un nonāca Rēzeknē," klāstīja saimniece, skaidrojot, ka no Skredeļiem Rēzeknes novada Audriņu pagastā, no kurienes putns izmucis, līdz Rēzeknei ir aptuveni septiņu kilometru attālums.

Ārpus saimniecības putns pavadījis vairāk nekā nedēļu, aptuveni desmit dienas, un viņa sagūstīšanai bija nepieciešami pieci cilvēki. Smule, aicinot interesentus klātienē apskatīt "smukuli", stāstīja, ka emu ir pārēdies, jo lielā daudzumā bija pieejami graudaugi un zāle, taču viņa dzīvībai briesmas nedraudot.

Emu ir kazuāru dzimtas putns. Pēc strausa tas ir otrs lielākais putns pasaulē.

Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš pauda, ka, visdrīzāk, putns brīvā dabā nebūtu izdzīvojis. Pupiņu vairāk uztrauc fazānu invāzija Latvijas mežos - putni saimniecībās tiek audzēti speciāli medībām, palaisti brīvā dabā, taču daļa paliek nenomedīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!